NEHAMER LOŠ, KURC PONOVO KANCELAR? Austrija možda pred novom smenom na vrhu države, političko "vaskrsenje" 14. maja, na skupštini OVP

I. S.

25. 04. 2022. u 21:34

KANCELAR Karl Nehamer nije dorastao funkciji, smatra polovina stanovništva Austrije, a sve je više onih koji tvrde da na vlast treba da se vrati doskorašnji šef vlade u Beču, Sebastijan Kurc. Istraživanje javnog mnjenja, uz ovo, pokazuje da bi Narodna partija Austrije (OVP), zbog loših rezultata, mogla da padne na treće mesto na domaćoj stranačkoj listi.

НЕХАМЕР ЛОШ, КУРЦ ПОНОВО КАНЦЕЛАР? Аустрија можда пред новом сменом на врху државе, политичко васкрсење 14. маја, на скупштини ОВП

Foto AP

protiv njega i nekolicine njegovih saradnika, mogao bi se vratiti u politiku pošto do sada nije pronađen niti jedan dokaz, pa nema ni optužnice.

Biće zanimljiva skupština OVP 14. maja, kada je Kurc, koji je od povlačenja iz politike bio nedostupan i političkim prijateljima, najavio svoj dolazak i čak govor. U OVP brojni odbori već najavljuju višeminutni aplauz za nekadašnjeg lidera, uz signal njegovog "vaskrsenja".

Istraživanja takođe pokazuju da bi još pre leta OVP mogao da padne ispod petine podrške, čime bi ga pretekla Slobodarska stranka (FPO). Kad je reč o glasačima OVP, 90 odsto stoji iza svog kancelara, a Nehamer ima i podršku 61 procenta birača Zelenih, koji su koalicioni partner u vladi. Međutim, to je samo jedna trećina glasačkog tela, pošto u opoziciji ogromna većina smatra da Nehamer nije dobar kancelar, jer brojne probleme ne uspeva da reši.

Tako je poslednjih dana kritikovan, uz svoju suprugu, zbog dvojice pijanih pripadnika svog obezbeđenja iz specijalne jedinice policije "Kobra", koji su u alkoholisanom stanju oštetili službenim automobilom parkirana vozila. Ne uspeva ni da stavi pod kontrolu poskupljenje svih proizvoda u zemlji.

Tri nedelje pred skupštinu OVP, unutar stranke pojavile su se glasine da Nehamer neće dugo ostati na čelu stranke i vlade. List, pozivajući se na neimenovane insajdere, prenosi da je Nehamer frustriran zbog medijskih napada vezanih za pijane "Kobre", i da je najavio da neće nastaviti ako se nastave napadi na njegovu porodicu i njegov privatni život.

Ukoliko bi Nehamer "bacio rukavice" i odlučio da se povuče, OVP bi se našao u velikom problemu, jer ne bi imao više nikakvu zamenu za lidera stranke. Jedini ozbiljniji kandidat, guverner pokrajine Forarlberg Markus Valner našao se zbog malverzacija na meti napada, tako da se za nekoliko dana očekuje njegova ostavka.

Drugi ozbiljniji kandidat, koji bi mogao popraviti ugled OVP, nije ni na vidiku. U takvoj situaciji visoki funkcioneri OVP priželjkuju povratak Sebastijana Kurca. Ukoliko bi Nehamer odlučio da se povuče, on bi već u junu mogao da najavi svoju ostavku, te bi odluka o prevremenim izborima mogla da padne još pre letnje pauze u parlamentu.

Tada bi se Kurc vratio kao nosilac liste i tokom leta vodio bi predizbornu kampanju za povratak na čelo vlade. Ne postoji jedinstven stav o tome da li Kurc trenutno može da pobedi protiv Socijaldemokratske partije (SPO) i FPO, koje stalno jačaju.

Inače, Kurc je u više navrata isticao da i ne pomišlja na povratak u politiku, ali je to, svakako, podložno promeni.

ŠTA JE SA ŠALIJEM?

NA IZJAVU ministra spoljnih poslova Austrije Aleksandera Šalenberga da bi za približavanje Ukrajine EU trebalo da pronađe alternativu članstvu, reagovao je čuđenjem i njegov partijski kolega, evropski komesar za finansije Johanes Han. Šalenberg je tokom vikenda na jednom skupu u Austriji poručio da ta alternativa ne bi obavezno išla ka punopravnom članstvu u EU. Han je na "Tviteru" napisao: "Ne znam šta se dešava sa 'Šalijem' u poslednje vreme. Veoma nesrećna izjava."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)