HAKERI NAPALI KOSTARIKU: Preti totalna blokada državnih službi, ali vlasti odbijaju da plate otkupninu

Srna

23. 04. 2022. u 17:30

HAKERI su onesposobili kompjuterske sisteme vlasti Kostarike, koja odbija da plati traženu otkupninu i sada se pripremaju da se suoče sa posledicama, piši lokalni mediji.

ХАКЕРИ НАПАЛИ КОСТАРИКУ: Прети тотална блокада државних служби, али власти одбијају да плате откупнину

Foto AP

Napadom od pre sedam dana ugrožen je veliki broj sistema, od prikupljanja poreza do procesa uvoza i izvoza preko carinske službe.

Hakerska organizacija "Konti" preuzela je odgovornost za upad, ali vlasti Kostarike odbijaju da potvrde tu informaciju. Hakeri nisu objavili detalje o iznosu traženog otkupa, ali predsjednik Kostarike Karlos Alvarado je istakao da vlasti neće plaćati ništa "kibernetičkim kriminalcima".

Na društvenim medijima govori se o iznosu od deset miliona dolara.

Ministarstvo finansija Kostarike prvo je prijavilo probleme u radu početkom sedmice.

Prvobitni napad primorao je Ministarstvo finansija da na nekoliko časova ugasi sistem za isplate dobrog dela javnih službenika, koji je, takođe, odgovoran za isplate penzija.

BONUS VIDEO: TELA ŽIVOTINjA I POPLAVLjENA POLjA: Šokantan snimak iz Argentine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: Novi PVO sistemi stižu u Ukrajinu?; Rusi poboljšali položaje na kupjanskom i donjeckom pravcu (FOTO)