PARIZ POZIVA EU DA ZABRANI UVOZ RUSKE NAFTE: Francuski ministar finansija - "Neophodnije nego ikad"

Srna

19. 04. 2022. u 20:58

EVROPSKA unija radi na zabrani uvoza ruske nafte, a takav potez želi predsednik Francuske Emanuel Makron, izjavio je francuski ministar finansija Bruno le Mer za francusku radio-stanicu "Evropa jedan".

ПАРИЗ ПОЗИВА ЕУ ДА ЗАБРАНИ УВОЗ РУСКЕ НАФТЕ: Француски министар финансија - Неопходније него икад

Foto: Arhiva VN

On je izrazio nadu da će Francuska u sledećih nekoliko sedmica uspeti da ubedi evropske partnere da prestanu da uvoze rusku naftu, javio je Rojters.

- Oduvek smo govorili da želimo embargo na ugalj i to smo učinili - napomenuo je Le Mer.

Le Mer je rekao da je obustavljanje uvoza ruske nafte postalo "neophodnije nego ikad", jer će, kako je on to naveo, takav potez ugroziti finansiradnje rata u Ukrajini, prenela je "Raša tudej".

U međuvremenu, Makron je juče izjavio da Francuskoj nije potreban ruski gas i da će nastaviti da se zalaže za sankcije na isporuku tog energenta.

- Evropa zavisi od ruskog gasa, ali Francuskoj on nije potreban - istakao je Makron tokom intervjua za televiziju "Frans pet".

On je ranije ovog meseca pozvao EU da ograniči uvoz ruske nafte i uglja. Rusija isporučuje oko 40 odsto prirodnog gasa i oko trećine nafte koji su potrebni Uniji.

EU je ovog meseca odobrila zabranu ruskog uglja, ali nije postignut dogovor u vezi sa embargom na naftu i prirodni gas. Brojne članice EU se u velikoj meri oslanjaju na rusku energiju, a pojedine nemaju alternativu jer ne izlaze na more i stoga nisu u mogućnosti da prime tečni gas.

BONUS VIDEO:

SERIJA VAZDUŠNIH UDARA: Izrael udara na pojas Gaze kao odgovor na raketni napad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi