POTRAGA ZA IZDAJNIKOM U REDOVIMA BUNDESTAGA: U Nemačkoj procurili tajni protokoli o zločinu koji se dogodio u Buči

I. S.

14. 04. 2022. u 22:37

NEMAČKI Bundestag traži krivca za curenje tajnih protokola o zločinu u ukrajinskoj Buči. Jedan ili više izdajnika terete se da su prosledili medijima "top sikrit" podatke.

ПОТРАГА ЗА ИЗДАЈНИКОМ У РЕДОВИМА БУНДЕСТАГА: У Немачкој процурили тајни протоколи о злочину који се догодио у Бучи

Foto AP

Predsedavajuća odbora za odbranu Mari Agnes Štrak-Cimerman podnela je, prema pisanju magazina "Fokus", krivičnu prijavu zbog odavanja državne tajne. Optužnica je naslovljena na "nepoznata lica".

Nemačka bezbednosna služba BND je, svoje izveštaje, prošle nedelje predala nadležnom kontrolnom telu u Bundestagu, a kopije su prosleđene odborima za odbranu i spoljna pitanja. Smatra se da bi upravo u tim telima mogao da bude "izdajnik".

BND je presrela komunikaciju unutar ruske vojske i, kako se tvrdi u Berlinu, detaljno dokumentovala ubijanje ukrajinskih civila. Iz tih protokola, navodno, proizlazi da su se ruski vojnici hvalili ubistvom starijeg Ukrajinca koji je vozio bicikl i prepričavali metode zlostavljanja. Protokol, prema izveštavanju nemačkih medija, dokazuje da su oficiri naložili zverstva nad civilima da bi izazvali strah.

Radi se o izveštajima o prisluškivanju koji, po tvrdnjama nemačkih eksperata, dokazuju odgovornost ruskih vojnika za masakr nad ukrajinskim stanovništvom u Buči. U prikupljanje podataka bile su uključene i dve strane partnerske službe, koje sada strahuju za poverljivost predatih informacija.

Pošto su nemački mediji objavili vest o prisluškivanju ruska vojska je isključila nadzirane kanale komunikacije. NATO krugovi kritikuju da je zbog curenja informacija u Bundestagu napravljena šteta, jer su zatvoreni pristupi ruskim vojnim informacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

TEHERAN JOŠ NE SPREMA ODMAZDU: Posle izraelskih udara na iransko tle neizvesna eskalacija sukoba na Bliskom istoku