U KATAKOMBAMA "AZOVSTALJA" OSTALI SU SAMO FANATICI: Većina ukrajinskih vojnika u Marijupolju se predala, tvrde da ih je Kijev zaboravio

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

14. 04. 2022. u 08:23

POSLE masovne predaje ukrajinske morske pešadije u Metalurškom kombinatu "Iljič" u Marijupolju u tunelima pod čeličanom "Azovstalja" ostali su još vojnici i oficiri nacionalističkih ukrajinskih bataljona i strani plaćenici.

У КАТАКОМБАМА АЗОВСТАЉА ОСТАЛИ СУ САМО ФАНАТИЦИ: Већина украјинских војника у Маријупољу се предала, тврде да их је Кијев заборавио

Foto Profimedia

Ma koliko zapadni mediji ignorisali snimke predaje 1.026 ukrajinskih vojnika, ta informacija je došla do građana pa se sada bliska rodbina obraća ruskom vojnom rukovodstvu za milost da se sačuvaju životi ne samo zarobljenika već i teško ranjenih vojnika kojih je više od stotinu.

Kako je saopštio u sredu predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov, među onima koji su se predali su 162 oficira, a takođe i 47 žena koje su služile u ukrajinskoj armiji.

Ruski novinari su objavili fotografije kako ranjenim vojnicima ruski lekari pružaju pomoć. Prva pomoć je pružena 151 ukrajinskom zarobljeniku. Oko 90 ukrajinskih ranjenika ne može samostalno da se kreće.

Pre nego što su izašli sa belom zastavom, oficiri 36. brigade ukrajinske morske pešadije su preko društvenih mreža upozorili svoju javnost da ih je rukovodstvo na čelu sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim zaboravilo i nije im pomoglo da izađu iz obruča u kojem su se našli.

Foto Profimedia

U toku noći, 11. aprila, sa teritorije Metalurškog kombinata "Iljič" ukrajinski oficiri i vojnici su pokušali da pobegnu tako što su na svojim tenkovima nacrtali oznake ruske vojske. Bili su otkriveni i tada je poginulo njih 52, dok se ih se 42 predalo. Početkom aprila predalo se 267 vojnika ukrajinske morske pešadije.

Još 7. marta zamenik komandira bataljona "Istok" Aleksandar Semjonov izjavio je da je Marijupolj potpuno okružen i da je u toku čišćenje ulice po ulice i rejona za rejonom. Najžešći otpor su pružali nacionalistički bataljoni "Azov" koji su se iz grada povukli na veliku teritoriju čeličane "Azovstalj". Tek 11. aprila jedinice Donjecke narodne republike su uspele da zauzmu luku Marijupolja i tako su ukrajinski vojnici izgubili nadu da teretnim brodovima pobegnu iz sve čvršćeg obruča. Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov, čiji se specijalci bore u prvim redovima zajedno sa ruskom vojskom, saopštio je na svom telegram-kanalu da preostali ukrajinski vojnici ne znaju šta da rade sa velikim brojem svojih ranjenika.

U tunelima "Azovstalja" se sada nalazi oko 200 ranjenika, tvrde oni ukrajinski vojnici koji su se već predali. Sve ranjenike je Kadirov pozvao da se predaju, objašnjavajući da ruska vojska ne ubija bespomoćne zarobljenike.

Predsednik Zelenski i rukovodstvo Ukrajine pokušavaju da prikrije težak poraz pa se bave propagandnim igrama. Tako, Zelenski sada nudi da razmeni uhapšenog Vitora Medvedčuka, lidera opozicione parlamentarne partije Opoziciona platforma - za život.

Njega je Zelenski proglasio za "ruskog čoveka" jer se zalagao za normalizaciju odnosa, tako što će se poštovati Minski dogovori koji su trebalo da garantuju određena prava Rusima koji žive na istoku Ukrajine. Pošto je ruski predsednik Vladimir Putin krstio ćerku Viktoru Medvedčuku, to mu je sada pred nacionalistima jedan od glavnih grehova. Da paradoks svih optužbi bude veći, dokaz je i to da je Viktor Medvedčuk "čisti Ukrajinac" za razliku od Zelenskog, koji je kao i mnogi ukrajinski oligarsi Jevrejin.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak je izjavio da je za Viktora Medvedčuka sada bolje da bude u zatvoru jer postoji opasnost da ga ubiju. Doduše, Podoljak smatra i da Medvedčuku preti opasnost iz Moskve jer im je davao krive informacije "o raspoloženju naroda u Ukrajini".

Foto Profimedia

Istovremeno, Pentagon pokušava da Ukrajini dostavi dovoljno oružja da može da ratuje naredne dve godine. Pentagon je pozvao na sastanak osam najvećih kompanija koje trguju oružjem u SAD da bi sa njima razmenio mišljenja o tome hoće li Kijev imati dovoljno oružja ako se konflikt u Ukrajini produži više od dve godine. Očekuje se da predsednik Bajden saopšti o novim dostavama oružja u Ukrajinu u vrednosti od 750 miliona dolara.

Moskovski vojni ekspert Vladimir Jevsejev ističe da ruska vojska pažljivo prati transport oružja koji stiže sa Zapada. I tamo gde se na skladištima skuplja to oružje ruska avijacija ili raketne jedinice gađaju. Kao što je poznato, na taj način su uništeni tenkovi iz Češke T-72 kao i oklopna vozila koja su stigla u Harkov. Osim toga uništeno je naoružanje koje je u Ukrajinu stiglo iz Poljske, Rumunije i Slovačke.

Ukrajinski predsednik Zelenski juče je u obraćanju estonskom parlamentu izneo tvrdnju da Rusija koristi zabranjene fosforne bombe u Ukrajini i optužio Moskvu za taktiku terorizma protiv civila. On je naveo da Rusija nasilno deportuje ljude iz Ukrajine i pozvao estonske poslanike da podrže "veoma važan" novi paket sankcija EU protiv Rusije:

da blokiraju sve ruske banke i uvedu embargo na uvoz ruske nafte. Ukrajinski predsednik nije pružio dokaze za tvrdnje koje je izneo u obraćanju estonskom parlamentu.

Predsednici Estonije, Letonije, Litvanije i Poljske doputovali su juče u Kijev železnicom kako bi razgovarali sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, objavila je ambasada Estonije u Ukrajini na svom tviter-nalogu.

Najnoviji podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da je najmanje 1.892 civila ubijeno, a 2.558 njih ranjeno od početka rata u Ukrajini krajem februara. Ukazuje se da bi stvaran broj žrtava mogao biti znatno veći zbog kašnjenja izveštaja sa pojedinih lokacija, kao što je pre svega Marijupolj na istoku Ukrajine, koji se nalazi pod blokadom ruskih snaga.

* * * * * * * *

EVAKUACIJA SRPSKOG VOZAČA KOJI JE BIO BLOKIRAN U UKRAJINI

Aleksandar konačno krenuo kući

NAPOKON sam krenuo, nisam mogao da dočekam povratak kući. Konačno se završava jedna od najtežih epizoda u mom životu. Krećem iz ratne zone ka Srbiji i svojoj porodici. Na svakih 10 kilometara su punktovi i kontrole, ali samo kad je stala pucnjava i da se ukazala prilika za beg. Kad pređem granicu i uđem u Poljsku, sve će biti lakše.

Ovako je juče za naš list Aleksandar Dražić, vozač iz okoline Jagodine, opisao svoje utiske pri povratku iz Ukrajine u kojoj je bio blokiran od početka rata 24. februara. Posle mesec i po dana, koliko je bio zaglavljen na oko 30 kilometara severno od Kijeva, u mestu Semipolki, u organizaciji Ministarstva za saobraćaj, juče rano ujutru započela je Dražićeva evakuaicija iz Ukrajine.

Foto: Privatna arhiva

Šofer koga je rat zatekao na oko 30 kilometara ispred Kijeva, nije mogao ni da pokuša da se izvuče ranije, jer su do pre nekoliko dana doslovno danonoćno trajali sukobi, zbog čega je vreme uglavnom provodio u lokalnom skloništu sa meštanima.

Dražić je morao da ostavi kamion u Ukrajini. Plan je da se odmori u Varšavi, a odatle će avionom za Srbiju. Kako je u Kijevu vreme provodio sa kolegom iz Belorusije i on je krenuo sa njim prema Poljskoj, u nadi da će uspeti da se izvuče.

Prema rečima Tomislava Momirovića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sve vreme prethodnih nedelja bili su u kontaktu sa Dražićem i samo se čekao bezbedan momenat da počne evakuacija.

- Aleksandra izvode volonteri Crvenog krsta, a ne znamo tačno vreme za koje će stići, jer su na putevima postavljene barikade na svakih 1,5 do 2 kilometra. Non-stop smo u kontaktu sa njim i nastavljamo iz sata u sat da pratimo razvoj situacije - rekao je za "Novosti" Momirović. Kako kaže ministar, Vlada Srbije uspela je da evakuiše više od 50 vozača iz Ukrajine u prethodnom periodu.

- Izuzetno sam srećan i ponosan na činjenicu da smo uspeli sve naše ljude da izvučemo iz Ukrajine - poručuje Momirović.  B. CARANOVIĆ

* * * * * * * *

Makron ne vidi genocid

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron smatra da se dejstva ruske vojske u Ukrajini ne mogu smatrati genocidom. On je to rekao na TV kanalu Frans 2, odgovarajući na pitanja novinara.

- Hteo bih da budem oprezan sa upotrebom termina, zato što su Rusi i Ukrajinci bratski narodi. To što se događa je ludost i to je povratak rata u Evropu - objasnio je Makron.

foto: EPA

Prethodno je predsednik SAD Džozef Bajden izjavio da sposobnost Amerikanaca da plate benzin ne bi trebalo da zavisi od toga da li će neki diktator na drugom kraju sveta započeti rat i "počiniti genocid". Bajden je više puta nazivao Putina ratnim zločincem, ali do sada nije izjavljivao da je u Ukrajini počinjen genocid.

* * * * * * * *

I KORONA STALA

BELORUSKI predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu rekao da je "zaustavio sve viruse korona u svetu".

Foto: EPA

- Rekao sam Putinu: "Slušaj, dobro si uradio - rat je rat, ali ti si odmah zaustavio sve viruse korona u svetu, svi su ozdravili" - rekao je Lukašenko.

* * * * * * * *

Sankcije Putinovim ćerkama

ŠVAJCARSKA je na listu sankcionisanih pojedinaca i entiteta iz Rusije dodala i dve ćerke ruskog predsednika Vladimira Putina. "Švajcarska lista sankcija sada je u potpunosti usklađena sa sankcijama EU", navodi se u Cirihu, koji je odustao od tradicionalne neutralnosti zemlje. Švajcarska je saopštila da je do sada zamrzla 7,5 milijardi švajcarskih franaka (8 milijardi dolara) ruskih sredstava i imovine u okviru sankcija. Za razliku od drugih zemalja, Švajcarska nije proterala nijednog ruskog diplomatu.

* * * * * * * *

FINSKA UBRZANO U NATO

FINSKA pokreće debatu čiji bi ishod mogao da bude podnošenje zahteva za članstvo u NATO u roku od nekoliko nedelja. Izveštaj ispituje "u osnovi promenjeno bezbednosno okruženje" i upućen je u parlament, a uslediće javna rasprava. Donedavno, većina Finaca nije želela da se pridruži Alijansi, ali je ruska intervencija u Ukrajini to promenila, pa sada većina podržava članstvo. Rusija je upozorila Finsku i Švedsku da je protiv njihovog pridruživanja NATO, tvrdeći da taj potez neće doneti stabilnost Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)