U PLAMENU RAFINERIJA PORED ODESE: Ruska vojska raketirala važne ukrajinske vojne objekte, velika bitka u luci Marijupolj

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

03. 04. 2022. u 20:30

ŽESTOKE borbe vodile su se minulog vikenda na tri mesta u Marijupolju gde su još ostale ukrajinske snage i najratoborniji nacionalisti iz bataljona Azov. Ruske jedinice koncentrisale su snage u primorskom rejonu u koji su do sada sletali ukrajinski helikopteri, na teritoriju čeličane "Azovstalj" i metalurškog kombinata "Ilič". U centru grada, vojnici Donjecke NR išli su od zgrade do zgrade u potrazi za snajperistima.

У ПЛАМЕНУ РАФИНЕРИЈА ПОРЕД ОДЕСЕ: Руска војска ракетирала важне украјинске војне објекте, велика битка у луци Маријупољ

Foto AP

Ruska avijacija je i u nedelju rano ujutro gađala ukrajinske vojne objekte, ali i skladišta goriva. Visokopreciznim raketama, uništeni su rafinerija pored Odese i tri skladišta goriva i ulja. U Ministarstvu odbrane Rusije kažu da su gađali rafineriju i skladišta naftnih derivata, jer se njima snabdevala ukrajinska armija, koncentrisana oko grada Nikolajeva.

Rukovodstvo u Kijevu ne pridržava se ratnog prava i Ženevske konvencije o zarobljenicima. Ukrajinci optužuju Crveni krst da "sarađuje sa ruskim agresorom" i utiče na evakuaciju građana u Rusiju. U subotu je kod železničkih stanica Lozovaja i Pavlograd uništena ukrajinska vojna tehnika, uključujući tenkove, oklopna vozila i cisterne sa gorivom. To pojačanje je trebalo da stigne do ukrajinske vojske u Donbasu.

Žestoke borbe se očekuju oko Harkova, velikog grada na istoku Ukrajine. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da je raketama "iskander" pogođen štab odbrane Harkova, pri čemu je, kako je u nedelju rečeno, poginulo više od sto ljudi među kojima su plaćenici iz zapadnih zemalja.

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov je, u najavi napada na nacionaliste koji su se zabarikadirali u "Azovstalju", kazao je da su njegovi borci u sastavu ruske armije iskusni i veruje da će uspešno obaviti zadatke. U nedelju je, na molbu predsednika Turske Redžepa Erdogana, otvoren humanitarni koridor iz Marijupolja u Berdjansk za strance odakle su mogli da odu putem do Krima, ili morem, turskim brodovima.

Veći deo Marijupolja blokiranog od 10. marta, nekoliko dana je pod kontrolom ruske armije, ali su ukrajinske snage držale luku i obalni deo grada, kaže vojni ekspert Vladlen Tatarski. Većinu svojih snaga Ukrajinci su povukli ka luci i na teritoriju "Azovstalja".

- Pošto su blokirani, ukrajinski nacionalisti će po svaku cenu nastojati da pobegnu helikopterima, zato grčevito brane teritoriju sa koje mogu da slete i uzlete. Ukrajinske snage ne mogu da se povuku morskim putem, jer je sada Azovsko more pod kontrolom Rusije. Na prostoru "Azovstalja" ostali su vojnici Azova, delovi 36. brigade ukrajinske vojske, bataljon nacionalne garde i manji broj graničara i mornara kao i raketni kompleks "Točka-U" - objašnjava Vladlen Tatarski.

Ma koliko se Vladimir Zelenski i njegovi saradnici trudili da ubede svetsku javnost da u Ukrajini nema neonacista, mnogo je dokaza koji govore suprotno. Bežeći iz Marijupolja, ali i drugih gradova vojnici nacionalističkih bataljona ostavili su mnogo nacističke simbolike, čak i uniforme nemačkih oficira. U napuštenoj zgradi Službe bezbednosti Ukrajine za Marijupolj ostale su zastave Desnog sektora i drugi simboli koji potvrđuju da su nacionalisti zauzeli sve pozicije u strukturama.

Novosti

Zelenski je kazao da je Azov bio samo jedan od bataljona, te da ih je bilo još, ali prećutkuje da su lideri Desnog sektora, kao i Azova, posle 2014, postali članovi parlamenta, a neki i savetnici ministra policije i nacionalne garde.

Na drugoj strani, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, u intervjuu beloruskoj TV, kazao da je najstrašnije to što su nacionalisti u Ukrajini bili mnogo godina u vlasti.

- Nacionalisti u Ukrajini su bili slobodni i niko ih nije kažnjavao, radili su šta su hteli. I to nije bilo samo na zapadu Ukrajine gde su oni tradicionalno bili aktivni, već se ta "zaraza" širila po celoj zemlji, jer su nacionalisti bili u vlasti - ističe Peskov.

Rukovodilac ruske delegacije na pregovorima Vladimir Medinski ne deli optimizam oko toga koliko je blizu dogovor Moskve i Kijeva. Član ukrajinske delegacije David Arahamija kaže da su stavovi dve delegacije usaglašeni skoro o svim pitanjima i jedino se ne slažu oko Krima. Ukrajinci obećavaju da neće vojno pokušavati da vrate Krim i predlažu da se 15 godina pregovara o njegovom statusu. Za Ruse je to pitanje rešeno zauvek, jer se narod tog poluostrva na referendumu 2014. opredelio za povratak matici Rusiji. Predsednik Vladimir Putin je više puta istakao da o statusu Krima više nema razgovora. Donjecka i Luganska republika su samostalne države.

Zelenski je spreman da odustane od članstva u NATO, ali kaže da teritorijalnih ustupaka ne može biti. Američki list "Volstrit džornal" objavio je tekst u kome se tvrdi da je nemački kancelar Olaf Šolc ubeđivao Zelenskog da odustane od ulaska u NATO da bi izbegao konflikt sa Rusijom. Za vreme Minhenske konferencije o bezbednosti Šolc je, 19. februara, predlagao Zelenskom neutralni status Ukrajine i da njenu bezbednost garantuju predsednici Rusije i SAD, ali je ovaj to odbacio uz objašnjenje da većina građana Ukrajine podržava ulazak u NATO.

Foto AP

PRE SUSRETA PISANI DOKUMENT

RUSKI predsednik Vladimir Putin može da se sastane sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim tek pošto se razradi konkretan pisani sporazum između dve zemlje, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Ne, Putin nikada nije odbio mogući sastanak sa Zelenskim, niti isključio takav sastanak, tako da je on hipotetički moguć," rekao je Peskov na TV kanalu Rusija-1. Da bi do tog sastanka došlo, potrebno je da ruska i ukrajinska delegacija kreiraju određeni dokument, ali "ne skup ideja, već konkretan pisani dokument, pa će doći vreme za takav sastanak", istakao je Peskov.

TURCI ĆE LOVITI MINE

MINISTARSTVO odbrane Turske saopštilo je da će preduzeti sve mere da bi sprečilo nesreće u Crnom moru gde plutaju ukrajinske mine koje su se otkačile od sidra i talasi ih nose ka Bosforu. Da bi zaštitili Odesu i druge ukrajinske luke na Crnoim moru ukrajinska vojska je ostavila 420 mina na prilazima Odese, Očakova, Černomorska i Južnova. Turci su zamolili sve posade brodova da upozore na plutajuće mine. U Ankari tvrde da njihove jedinice mogu sa veće razdaljine da unište takve mine, ne dovodeći nikoga u opasnost.

SRBI I RUSI ZAJEDNO U MOSKVI

NI veliki sneg koji je pao u ruskoj prestonici nije mogao da spreči veliki broj Srba koji žive i rade u Rusiji da u nedelju zajedno sa svojim prijateljima Rusima krene svojim automobilima iz Mosfiljmovske ulice da pruže podršku ruskoj vojsci u Ukrajini.Na automobilima su bile srpske i ruske zastave i drugi simboli. Nakon što su prošli moskovskim ulicama, kolona automobila se zaustavila pred američkom ambasadom u Moskvi. Ovo je druga takva akcija Srba koji žive i rade u Moskvi, kojom pokazuju solidarnost sa građanima Rusije koji su takođe uvek bili na strani Srba, pogotovo u onim teškim vremenima kada su Amerikanci i članice NATO bombardovale tadašnju Jugoslaviju. I tada su mladi Rusi protestovali ispred američke ambasade.

KINA DAJE HRANU I ODEĆU, A SAD ORUŽJE

PORTPAROL kineskog MIP Žao Liđijan izjavio je da Kina Ukrajini pruža hranu, mlečnu formulu za bebe, vreće za spavanje, jorgane i prostirke otporne na vlagu, a SAD Kijevu daju smrtonosno oružje.

Žao je ukazao da su SAD najavile dodatnih 800 miliona dolara pomoći Ukrajini, čime je u martu ukupna bezbednosna pomoć Amerike Ukrajini iznosila milijardu dolara. "Novi paket uključuje 800 protivvazdušnih sistema, 9.000 prenosnih visoko-preciznih protivoklopnih sistema, 7.000 komada malokalibarskog oružja, mitraljeze i bacače granata i 20 miliona metaka municije, artiljerije i minobacača."

SAD su, u poslednje dve decenije, izvele desetine hiljada vazdušnih napada u Siriji, Iraku, Avganistanu i Somaliji, a broj poginulih civila kreće se između 22.000 i 48.000. Žao je podsetio i da je 1999. NATO, predvođen Amerikom, bez mandata SB UN pokrenuo kampanju bombardovanja SRJ, ubivši najmanje 2.500 civila i ranivši oko 10.000 ljudi, većinom civila.

MOLITVA PATRIJARHA KIRILA

RUSKI patrijarh Kiril molio se u nedelju u glavnom hramu ruskih oružanih snaga u parku Patriot u podmoskovskoj Kubinki za mir u Ukrajini. On je pozvao ruske vojnike i oficire da budu verni zakletvi i do kraja spoznaju istorijski značaj trenutka, a ceo narod da shvati da je nastupilo posebno vreme od kog može zavisiti njegova sudbina. "Rusija je miroljubiva zemlja i nema namere da drugima nanosi zlo. Ali mi smo vaspitani da volimo svoju otadžbinu i spremni smo da je branimo. Samo Rusi mogu da štite tako svoju domovinu", poručio je patrijarh Kiril.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!