DRONOVI KAMIKAZE ZA UKRAJINU? Vašington razmatra isporuku smrtonosnih letelica, jeftinih a efikasnijih od Barjaktara

M.Đorđević

16. 03. 2022. u 14:12

BAJDENOVA administracija razmatra da obezbedi Ukrajini bespilotne letelice američke proizvodnje — najsavremenije vođene rakete koje bi mogle precizno da gađaju ruske tenkove i artiljerijske položaje na miljama udaljenosti — izjavila su za En-Bi-Si njuz dva zvaničnika Kongresa obaveštena o ovom pitanju.

ДРОНОВИ КАМИКАЗЕ ЗА УКРАЈИНУ? Вашингтон разматра испоруку смртоносних летелица, јефтиних а ефикаснијих од Барјактара

Foto: Printscreen

Odluka nije doneta, ali zvaničnici su rekli da Bela kuća razmišlja da li da opremi Ukrajinu krstarećim projektilima, nazvanim Svičblejd, kao deo novog paketa vojne pomoći o kojem se očekuje da će predsednik Džo Bajden razgovarati u sredu.

Postoje dve varijante oružja, Svičblejd 300 i 600 namenjenih uništavanju tenkova i drugih oklopnih vozila. 

Svičblejds su u suštini pametne bombe, opremljene kamerama, sistemima za navođenje i eksplozivima. Mogu se programirati da automatski pogađaju mete udaljene miljama i mogu se usmeravati oko ciljeva dok ne dođe vreme za udar. 

Obe verzije se mogu postaviti i aktiviratu za nekoliko minuta, a oni lete mnogo brže od turskih bespilotnih letelica Bajraktar ​​TB2 koje Ukrajina koristi da nanese štetu Rusiji. Smatra se da bi verovatno uspeli da probiju protivvazdušnu odbranu koju Rusija drži nad svojim snagama.

Za sada ostaju nerešena mnoga pitanja u vezi sa predloženim aranžmanom sa Ukrajinom, uključujući koliko raketa SAD imaju u svojim zalihama, koliko brzo mogu da budu proizvedene i koliko bi obuke Ukrajincima bilo potrebno.

BONUS VIDEO: LET U POBEDU: Pogledajte kako dejstvuju Vazdušno-kosmičke snage Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri