OVA RUDA JE OD ŽIVOTNOG ZNAČAJA ZA SAD: Nije obuhvaćena sankcijama koje su nametnute Rusiji

Tanjug

09. 03. 2022. u 00:08

ZABRANA koju je danas uveo američki predsednik Džozef Bajden na američki uvoz ruske nafte i drugih energenata, ne uključuje zabranu uvoza uranijuma za nuklearne elektrane, tvrdi dobro upućeni izvor upoznat sa ovim pitanjem, javlja Rojters.

ОВА РУДА ЈЕ ОД ЖИВОТНОГ ЗНАЧАЈА ЗА САД: Није обухваћена санкцијама које су наметнуте Русији

Foto: Tanjug/AP Photo

Američka energetska industrija se oslanja na Rusiju i njene saveznike Kazahstan i Uzbekistan za otprilike polovinu uranijuma kojim pokreće svoje nuklearne elektrane.

Ova grana američke energetike je lobirala kod Bele kuće da ne zabrani uvoz uranijuma iz Rusije uprkos invaziji Moskve na susednu Ukrajinu, prenosi Rojters.

U SAD ne postoji proizvodnja ili prerada uranijuma, iako je nekoliko kompanija nagovestilo da bi želele da obnove domaću proizvodnju u Teksasu ili Vajomingu ukoliko proizvođači nuklearne energije potpišu dugoročne ugovore o snabdevanju.

U dokumentu Bele kuće koji je objavljen nakon što je Bajden najavio zabranu uvoza ruske nafte i sumirao sankcije koje su SAD uvele Rusiji ne pominje se uranijum, dodaje izvor Rojtersa.

Rusku proizvodnju uranijuma kontroliše Rosatom, državna kompanija koju je osnovao ruski predsednik Vladimir Putin 2007. godine.

Ova kompanija obezbeđuje značajne prihode Moskvi, a izuzeće uranijuma sa liste uvoznih sankcija SAD verovatno će podstaći nagađanja i kritike da američka preduzeća finansijski podržavaju rusku ekonomiju, ocenjuje Rojters.

BONUS VIDEO - OSLOBOĐENjE JE BLIZU: Žestoke borbe u Mariupolju, Rusi uništavaju nacističke jedinice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...