NEMAMO AVIONE NI ZA NAS, A NE ZA UKRAJINU: Bugarski premijer o apsurdnom zahtevu Evropske unije

Novosti online

01. 03. 2022. u 22:58

NAŠA država nije na sebe uzela obavezu da isporuči vojne avione Ukrajini, izjavio je bugarski premijer Kiril Petkov posle zasedanja Vlade.

НЕМАМО АВИОНЕ НИ ЗА НАС, А НЕ ЗА УКРАЈИНУ: Бугарски премијер о апсурдном захтеву Европске уније

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Znate da imamo malo aviona. Čak imamo i probleme sa isporukom rezervnih delova za njih. Broj aviona koji imamo je nedovoljan da čuva naše nebo, pa bi bilo apsurdno da ih sada njima dostavljamo - rekao je Petkov.

Podsetimo, Bugarska u naoružanju ima sovjetske lovce MiG-29 i jurišne avione Su-25. Tokom 2019. godine od Sjedinjenih Američkih Država je kupila osam lovaca F-16 u vrednosti od skoro 1,26 milijardi dolara, koji će ući u upotrebu 2023. i 2024. godine. Međutim, dve godine pre potpisivanja ugovora političari i eksperti su izražavali različita mišljenja o opravdanosti takve kupovine.

Ova izjava je usledila nakon što je postalo jasno da je ministar odbrane Stefan Janjev dao ostavku zbog situacije u Ukrajini.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

Kada je Rusija 24. februara počela vojnu operaciju u Ukrajini, Janjev je pozvao da se ne žuri sa etiketiranjem i da se ne koristi izraz "rat". Posle takvog komentara ministar se suočio sa kritikom kako parlamentaraca tako i javnosti. Dan ranije premijer je predložio da se Janjev oslobodi dužnosti ministra odbrane.

- Ministar obrane u mojoj vladi ne može da koristi izraz "operacija" umesto reči "rat". Ni jedan ministar u ovoj vladi nema prava na svoju spoljnu politiku, posebno ne na Fejsbuku. Ne sme se nazivati operacijom to što je dovelo do pogibije na hiljade vojnika sa obe strane - izjavio je Petkov.

Predsednik Rumen Radev je pritom osudio odluku premijera da se smeni ministar odbrane.

- Smena ministra odbrane u jeku vojne krize u susedstvu je rizik, čija odgovornost pada na vladajuću koaliciju - izjavio je Radev.

Mesto ministra odbrane će sada preuzeti stalni predstavnik Bugarske u NATO-u Dragomir Zakov. Danas je bugarski parlament glasao za određene izmene.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Ukrajinski zarobljenici dovedeni pred spomenik deci poginuloj u Donbasu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna