BUKTI RAT U UKRAJINI: Žestoke pretnje nacistima, veliki gubitak za Kijev

Novosti online

01. 03. 2022. u 14:55 >> 20:03

DANAS je šesti dan od početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini. Komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine saopštila je da će ta zemlja od partnera dobiti 70 borbenih aviona. Dok se borbe nastavljaju, broj izbeglica raste. Iz sata u sat, sve veći broj Ukrajinaca napušta svoje domove i kreće ka graničnim prelazima . Iz Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike od 18. februara u Rusiju je stiglo više od 132.000 ljudi. Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava, izjavila je da je oko 422.000 Ukrajinaca napustilo zemlju.

БУКТИ РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке претње нацистима, велики губитак за Кијев

Foto: Tanjug

00.05 Ford obustavio poslovanje u Rusiji zbog napada na Ukrajinu

Američka kompanija Ford odlučila je da obustavi poslovanje u Rusiji zbog ruskog napada na Ukrajinu, saopštilo je rukovodstvo kompanije.

- S obzirom na situaciju, danas smo obavestili naše partnere da obustavljamo naše poslovanje u Rusiji, i ta odluka stupa na snagu odmah, do daljih obaveštenja - navodi se u saopštenju proizvođača automobila, prenosi TASS.

Foto: Tanjug/AP Photo

23.20 Putinu posle priznavanja nezavisnosti DNR i LNR porasla popularnost

NIVO poverenja građana Rusije predsedniku Vladimiru Putinu porasla je za nedelju dana 11 odsto - do 71 odsto, pokazuju podaci ankete koju je sproveo fond „Javno mnjenje“.

Sociolozi su obavili istraživanje 25-27. februara, nakon priznanja nezavisnosti LNR i DNR. Kako se navodi, pre ovih događaja, ruskim predsedniku je verovalo 60 odsto građana Rusije.

23.59 Ukrajinska vojska granatira Donjeck

Selo rudnika Abakumov u Donjecku je pod vatrom ukrajinskih trupa, saopštilo je predstavništvo DNR.

 

23.45 Ruski diplomata: Baze SAD pretnja po bezbednost, vreme je da se ukloni nuklearno oružje iz zapadne i istočne Evrope

- Došlo je vreme da se ukloni nuklearno oružje iz zapadne i istočne Evrope - rekao je predstavnik Rusije pri ženevskom odeljenju UN Genadij Gatilov.

On je istakao da američke baze predstavljaju pretnju za bezbednost Rusije, Moskva je odavno tražila da Vašington makne ovo oružje od ruskih granica.

Foto Arhiva

23.14 U petak sastanak NATO o Ukrajini

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO održaće u petak hitan sastanak o Ukraijini, saopštila je danas Alijansa. U saopštenju se navodi da će sastanak biti održan uživo u sedištu NATO u Briselu, prenosi Si-En-En.

Sastanku će predsedavati generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Foto: AP

22.52 Epl zaustavio prodaju u Rusiji zbog napada na Ukrajinu

Američka tehnološka kompanija "Epl" saopštila je danas da je zaustavlja svu prodaju u Rusiji kao odgovor na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini. Kompanija je navela niz mera kao odgovor na rusku invaziju, uključujući zaustavljanje svakog izvoza u svoje prodajne kanale u toj zemlji.

Servis "Epl pej" i druge usluge su ograničene, saopštila je kompanija, a ruski državni mediji, "RT njuz" i "Sputnjik njuz", više nisu dostupni za preuzimanje sa "Epl stora" van Rusije. Korisnici u Rusiji danas su i dalje mogli da pristupe Eplovoj onlajn prodavnici, ali pokušaji da kupe "ajfon" pokazali su da ovi proizvodi nisu dostupni za isporuku, navodi Rojters.

Foto: EPA

21.03 Kadirov: Nacisti, uskoro ćemo doći do vas

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov uputio je danas pretnju Čečenima koji se bore na strani ukrajinske vojske protiv Rusa.

- Nacisti, Banderovci i šejtani (koji sebe nazivate Čečenima), uskoro ćemo doći do vas! Samo nemojte da bežite, želimo jednom za svagda za završimo sa vama - napisao je Kadirov na svom telegram kanalu.

20.02 Likvidiran ukrajinski general

Štab operativno taktičke grupe "Sever" Oružanih snaga Ukrajina uništen je danas u zajedničkoj ofanzivi ruskih snaga i Narodnih milicija DNR i LNR, saopštio je portparol armije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

- Većina štabnih oficira je poginula. Prema našim obaveštajnim podacima, među poginulima je i komandant grupe "Sever" general Dmitrij Krasiljnikov - dodao je portparol Narodne milicije.

Foto: Lugansьka oblasna deržavna admіnіstracія/Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

19.00 Zločince stiže kazna?

Ruski Istražni komitet saopštio je danas da je osnovao krizni centar za prikupljanje podataka o zločinima koji je počinio ukrajinski režim nad civilima Donbasa.

18.20 Zelenski se krije u bunkeru

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je iz bunkera američkog kolegu Džoa Bajdena da pošalje snažnu i korisnu poruku o akciji Rusije u Ukrajini u svom govoru.

18.15 Zaharova o sajber ratu 

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas za TV kanal "Rosija-24" da su sajtovi ruskih ambasada suočeni sa hakerskim napadima "sajber terorista" iz Ukrajine.

17.15 Oglasio se Kadirov

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov je najavio nove, oštrije akcije u Ukrajini.

17.10 Šolc najavio nove mere protiv Rusije

Nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je danas uverenje da će EU uvesti još sankcija protiv Rusije, jer, kako kaže, doći će do dalje eskalacije situacije u Ukrajini.

17.00 Zaharova otkrila ko se krije iza lažnih vesti o ratu u Ukrajini

Iza antiruskih lažnih vesti u vezi sa ruskom vojnom operacijom u Ukrajini stoje specijalne službe NATO, izjavila je predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Foto: Profimedia/Ilustracija

16.30 Šojgu saopštio loše vesti

Ukrajinska vojska je rasporedila više raketnih bacača, topova i minobacača velikog kalibra na mestima na kojima koristi civile kao živi štit, izjavio je danas ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu.

15.50 Kuleba: Ukrajina neće razgovarati sa Rusijom samo o njenim ultimatumima

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da su pregovori sa Rusijom potrebni, ali da Kijev na njima neće učestvovati ako je cilj Rusije da na njima ostvari svoje ultimatume. 

14.35 Jermak: Prihvaćen zahtev za članstvo Ukrajine u EU

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak tvrdi da je zahtev Ukrajine za članstvo u EU prihvaćen i registrovan.

"Trenutno se razmatra", naveo je Jermak na Tviteru.

On je podsetio da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski juče potpisao zahtev za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji po ubrzanoj proceduri.

Ambasador Ukrajine u Kraljevini Holandiji Vsevolod Čencov prethodno je saopštio da je predao zahtev Ukrajine za prijem u EU Filipu Leglizu Kosti, stalnom predstavniku Francuske u EU, koja predsedava Savetom EU.

"Prijava je registrovana. Proces je počeo", napisao je Čencov na Tviteru.

14.32  Rusko Ministarstvo odbrane upozorilo je na predstojeće udare na vojne objekte u Kijevu

Ruska vojska izvršiće udare na objekte SBU i 72. glavnog centra za informativno-psihološke operacije (PSO) u Kijevu, upozorilo je u utorak rusko Ministarstvo odbrane.

„U cilju suzbijanja informacionih napada na Rusiju, tehnološki objekti SBU i 72. glavni centar PSO u Kijevu biće gađani visokopreciznim oružjem. Pozivamo građane Ukrajine koje privlače ukrajinski nacionalisti da izvrše provokacije protiv Rusije, kao kao i stanovnike Kijeva koji žive u blizini relejnih čvorova da napuste svoje domove“, navodi se u saopštenju.

14.22 Oko 470.000 stranih državljana "zaglavljeno" u Ukrajini

Agencija Ujedinjenih nacija za migracije saopštila je danas da je oko 470.000 stranih državljana, uključujući studente i radnike migrante, "zaglavljeno" u Ukrajini. Takođe, kako se navodi u saopštenju, Agencija UN je pozvala i susedne zemlje da pomognu državljanima koji žele da napuste Ukrajinu.

"Apelujemo na susedne zemlje da obezbede zaštitu, sklonište i pristup teritoriji", rekla je portparolka Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Safa Msehli na brifingu, prenosi agencija Rojters.

Ona je rekla da je IOM primio zahteve država sa Bliskog istoka, Azije i Afrike koje traže pomoć za svoje državljane koji pokušavaju da napuste Ukrajinu, kao i da Agencija UN radi na koordinisanom odgovoru. Dodala je da je do sada 6.000 stranih državljana uspelo da pobegne u Slovačku i Moldaviju.

Afrička unija (AU) saopštila je u ponedeljak da je uznemirena izveštajima da se afričkim građanima u Ukrajini uskraćuje pravo da pređu granice na bezbedno dok pokušavaju da pobegnu od sukoba u Ukrajini, navodi britanska agencija.

 

14.05 Zatvara se obruč oko Mariopolja  

Donjecka Narodna Republika garantuje da će kretanje stanovnika putem iz Marijupolja biti bezbedno, ali da republika nije odgovorna za granatiranje sa ukrajinske strane, izjavio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

„Ostalo je nekoliko sati da se potpuno zatvori obruč oko Marijupolja. Zbog toga smo se obratili stanovnicima Marijupolja i predložili: organizovaćemo dva humanitarna koridora kako bi mogli bezbedno da izađu preko tih koridora, kako na zapad tako i na istok... Garantujemo da će put kojim budu prolazili biti bezbedan. A šta se dešava unutar Marijupolja, da li ljudi mogu da dođu do tog puta i pređu prostor a da im ne pucaju u leđa, teško je reći“, istakao je Basurin za televiziju „Rusija 1“.

13.43  Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo potpunu blokadu izlaska ukrajinske vojske u Azovsko more

Izlaz jedinica Oružanih snaga Ukrajine (AFU) na Azovsko more od 1. marta potpuno je blokiran. Ovo je u utorak novinarima saopštio zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

On je pojasnio da su prednji odredi Narodne milicije DNR stigli do administrativne granice Donjecke oblasti i pridružili se vojnim jedinicama Oružanih snaga RF, koje su preuzele kontrolu nad regionima Ukrajine duž obale Azovskog mora. 

„Od danas je potpuno blokiran izlaz Oružanih snaga Ukrajine u Azovsko more“, rekao je Konašenkov.

Konašenkov je rekao da su Oružane snage Rusije uništile ukupno 1.325 objekata vojne infrastrukture u Ukrajini.

13.40  Lavrov: Zapad u pokušaju da iskaže gnev prema Rusiji izgubio kontrolu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da primer Ukrajine jasno pokazuje u šta se za ljudska prava pretvara svetski poredak zasnovan na pravilima Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika.

"Glavni razlog je to što SAD i njihovi saveznici nastavljaju agresivno da nameću takozvani ''svetski poredak zasnovan na pravilima'' ostalim učesnicima međudržavne komunikacije. U šta se pretvara ovaj ''poredak'' za ljudska prava - dobro se vidi na primeru Ukrajine", poručio je ministar Lavrov u svom video obraćanju na sastanku Saveta UN za ljudska prava, prenosi Sputnjik.

Lavrov je konstatovao da je Zapad, u pokušaju da, kako je naveo, istrese svoj bes na Rusiju, očigledno izgubio kontrolu nad sobom.

"Zapad je očigledno izgubio kontrolu nad sobom u nastojanju da istrese svoj gnev na Rusiju, počeo je da uništava sve institucije i pravila koje je stvorio, uključujući i nepovredivost imovine", istakao je Lavrov.

"Arogantnoj filozofiji Zapada, zasnovanoj na osećaju sopstvene superiornosti, isključivosti i dopuštenosti, mora se stati na kraj", naglasio je ruski ministar.

Takođe je ukazao da zapadne kolege jednostavno ignorišu posledice masovnog granatiranja civilnih objekata Donbasa od strane ukrajinske vojske.

"Masovne grobnice otkrivene u Donbasu služe kao nepobitan dokaz zločinačkih posledica masovnog granatiranja civilnih objekata Donbasa. Forenzička istraga je utvrdila da su većina poginulih žene i starije osobe. Naše zapadne kolege jednostavno ignorišu brojne činjenice ovih nečuvenih kršenja zakona, osnovno ljudsko pravo-pravo na život", istakao je šef ruske diplomatije, prenosi agencija TAS S.

On je poručio da su "naši pokušaji da skrenemo pažnju Savetu za ljudska prava na zločine koji se dešavaju već osam godina naišli su na ravnodušnost". Govoreći o pregovorima sa Ukrajinom, Lavrov je rekao da Moskva očekuje da će Ukrajina u pregovorima sa Rusijom shvatiti ozbiljnost situacije i potrebu da pokaže nezavisnost.

"Kao što znate, na zahtev Volodimira Aleksandroviča Zelenskog počeli su pregovori između predstavnika Rusije i delegacije Kijeva. Nadam se da je ukrajinska strana svesna ozbiljnosti situacije i svoje odgovornosti, da je svesna da postoji potreba da pokaže nezavisnost i sposobnost za pregovore i da će izbeći ponavljanje istorije sa Minskim sporazumima", zaključio je šef ruske diplomatije.

13.34 Zelenski: Evropa je ukrajinski izbor

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, u obraćanju Evropskom parlementu pozvao je EU da bude uz Ukrajinu i ukrajinski narod i podrži njihovu borbu za slobodu i život.

”Naš naorod je motivinsan, jer se prevashodno bori za svoju slobodu, živote i preživljavanje. Istovremeno mi se borimo da budemo jednaki članovi Evrope. Mi smo pokazali našu snagu. Dokažite da ste sa nama i da nas nećete napustiti”, poručio je Zelenski.

Predsednik Ukrajine se video putem obratio poslanicima Evropskog parlameta koji na varnednom zasedanju razmatraju Rezoluciju o agresiji Rusije na Ukrajinu.

Ukrajinski predsednik je naglasio da je ”Evropa ukrajinski izbor” i pozvao Evropski parlament da u tome podrzi ukrajinski narod.

13.32 UAE: Moskva ima pravo da čuva svoju nacionalnu bezbednost

Princ prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik vrhovnog komandant oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamed bin Zajed Al Nahjan kaže da Moskva ima pravo da čuva svoju nacionalnu bezbednost, saopštila je pres služba Kremlja.

On je takvo uverenje izrazio tokom današnjeg telefonskog razgovora sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom

"Razgovaralo se o situaciji u vezi s Ukrajinom. Vladimir Putin je izneo razloge za pokretanje specijalne vojne operacije u Ukrajini, zadatke i ciljeve operacije. Mohamed bin Zajed Al Nahjan je ponovo potvrdio da Rusija ima pravo da obezbedi svoju nacionaln

13.31 Džonson: Putin se ne može smatrati validnim sagovornikom

Predsednik Rusije Vladimir Putin više se ne može smatrati validnim sagovornikom, rekao je danas britanski premijer Boris Džonson odgovarajući na pitanje o mogućnosti kompromisa između Rusije i Ukrajine i okončanju sukoba.

"Ono što svi u međunarodnoj zajednici moraju da prepoznaju jeste da je ishod nešto što sami Ukrajinci moraju da žele - na njima je da odlučuju o budućnosti svoje zemlje", rekao je Džonson odgovarajući na pitanje novinara, prenosi Rojters.

Džonson je rekao da je u sadašnjem trenutku veoma teško sagledati kako se Vladimir Putin, s obzirom na ono što je uradio, može smatrati validnim sagovornikom.

13.30 Izaslanik Kijeva u UN:Ako Ukrajina ne preživi,neće ni svetski mir

Ukrajina i zapadne zemlje apelovale su na specijalnoj sednici Generalne skupštine UN na međunarodnu zajednicu da podrži nacrt rezolucije GS UN kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i poziva na momentalni prekid vatre.

"Ovo je istorijski momenat. Mnogo puta u prošlosti je međunarodna zajednica bila slepa ili sporo reagovala na tragedije koje su u toku. Cenu toga su plaćale generacije. Ne smemo ponovo da napravimo istu grešku i moramo nešto da preduzmemo", izjavio je ambasador EU pri UN Olof Skog, a prenosi “Glas Amerike”.

Zapad i Ukrajina tvrde da rat preti principima UN i međunarodnom poretku.

"Ako Ukrajina ne preživi, neće ni međunarodni mir, ni UN, nemojte imati iluzije. Ako Ukrajina ne preživi, nemojte se čuditi da sledeća padne demokratija", poručio je ukrajinski predstavnik u UN Sergi Kislitja.

Ruski izaslanik u UN Vasilij Nebenzja izjavio je da Moskva deluje u samoodbrani, a za invaziju je rekao da predstavlja odbranu principa Povelje UN.

"Štitimo sebe od nacionalističke pretnje, ali Rusija želi i da zaštiti principe Povelje UN na tlu Donbasa i Ukrajine, i osigura da naredne generacije ne nose teret rata", izjavio je Nebenzja, negirajući istovremeno da ruske snage gađaju civile.

Kineski izaslanik Žang Džun poručio je da je "situacija otišla do tačke koju Kina ne želi".

"Hladni rat je odavno završen. Treba napustiti mentalitet Hladnog rata baziran na blokovskoj konfrontaciji. Ništa se ne može dobiti od novog Hladnog rata, a svi su na gubitku. Naša je pozicija da treba poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, kao i principe Povelje UN".

Predstavnik Kine je pozvao sve strane u ukrajinskom sukobu na uzdržanost i istakao da sukob može biti rešen dijalogom.

On je istakao da svetska zajednica treba da doprinese stvaranju povoljnih spoljnih uslova za političko rešenje i da izbegne zaoštravanje tenzija.

13.22 Amerikanac ispričao koga se Kijevljani zaista plaše

Američki državljanin koji živi u Kijevu rekao je da se plaši ne ruske vojske, već ukrajinskih kriminalnih grupa koje je naoružao predsednik Zelenski, javlja dopisnik portala Donbas danas.

Prema rečima Amerikanca koji živi u glavnom gradu Ukrajine, u gradu se stalno puca, iako ruske trupe još nisu ni ušle u njega.

„Živim u Ukrajini, članovi moje porodice su Ukrajinci, to su hrabri i divni ljudi. Ali mislim da režim Zelenskog poludi. A sada sam na Hreščatiku i plašim se da me ne upucaju Rusi, već kriminalci naoružani Zelenskim u Kijevu. Veoma sam ljut, ove koze prave haos“, rekao je on

13.11 Pušilin: Ukrajinska raketa lansirana na teritoriju Rusije

Raketom Točka-U koju su jutros lansirale ukrajinske oružane snage ciljana je teritorija Ruske Federacije, izjavio je Denis Pušilin lider Donjecke Narodne Republike (DNR).

"Oni nisu granatirali našu teritoriju. Namerno je ciljana teritorija Rusije", rekao je Pušilin u direktnom prenosu na kanalu TV Rosija 24, prenosi TAS S.

Misija DNR u Zajedničkom Centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre izvestila je jutros da su snage protivvazdušne odbrane DNR oborile raketu Točka-U koju je ukrajinska vojska ispalila na teritoriju DNR.

13.10 Ukrajinske trupe sprovode masovno granatiranje Kijevskog i Kujbiševskog okruga Donjecka

U jednom od okruga granatirana je škola, a zabeležen je i direktan pogodak na stambenu zgradu.

"Tri osobe nalaze se pod ruševinama kuće uništene kao rezultat granatiranja ukrajinskih trupa u Kijevskom okrugu u Donjecku, još jedna kuća se zapalila duž ulice Spartak", saopštio je štab Teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike .

13.01 Podaci UN o stradalim civilima

Najmanje 136 civila je poginulo, među kojima je 13-oro dece, dok je 400 povređeno od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini, saopštio je Visoki komesarijat Organizacije Ujedinjenih nacija.

"Pravi broj je verovatno mnogo veći", rekla je portparolka ove organizacije Lis Trosel na brifingu, a prenosi Rojters.

Ona je dodala da su 253 osobe stradale u samoproglašenim narodnim republikama Donjecku i Lugansku, prenosi Rojters.

12.53  Druga runda pregovora Rusije i Ukrajine mogla bi da se održi 2. marta

Druga runda pregovora između Rusije i Ukrajine mogla bi da se održi već u sredu, javio je Zerkalo nedeli, pozivajući se na ukrajinske diplomatske izvore.

„Sledeći razgovori su zakazani za 2. mart“, navodi se u publikaciji. 

"Moskva očekuje da će Ukrajina u pregovorima sa Rusijom shvatiti ozbiljnost situacije i potrebu da pokaže nezavisnost, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Kao što znate, na zahtev Vladimira Aleksandroviča Zelenskog, počeli su pregovori između predstavnika Rusije i delegacije Kijeva . Nadam se da je ukrajinska strana svesna ozbiljnosti situacije i svoje odgovornosti, da je svesna potrebe da pokaže nezavisnost i pregovaračnost i izbegavanje ponavljanja istorije sa sporazumima iz Minska“, rekao je ministar u video poruci učesnicima 49. sednice UNHRC-a .

12.50  Ukrajinci tvrde beloruska vojska ušla na našu teritoriju

Ukrajinski parlament je na društvenim mrežama objavio da je beloruska vojska ušla na teritoriju Ukrajine.

"Beloruske trupe ušle su u regiju Černihiv. Informaciju je javnosti potvrdio Vitalij Kirilov, portparol snaga teritorijalne obrane Sever. Više detalja kasnije", stoji u objavi Vrhovne Rade Ukrajine.

Po društvenim mrežama celo jutro kruže nepotvrđene informacije da se Belorusi pripremaju da uđu u Ukrajinu, iako je predsednik Aleksandar Lukašenko rekao da Minsk nema i ne planira da pošalje trupe u Ukrajinu.

12.42 Medvedev podsetio da su ekonomski ratovi u istoriji često prerasli u prave

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije, pozvao je zapadne kolege da prate njihov govor i podsetio da su se u istoriji čovečanstva ekonomski ratovi često pretvarali u prave.

Ranije je francuski ministar ekonomije i finansija Bruno Le Mer rekao uživo na radiju Frans Enfo da zemlje Evropske unije nameravaju da započnu „totalni ekonomski rat” protiv Rusije.

„Eto, neki francuski ministar je danas rekao da su nam objavili ekonomski rat. Gledajte svoj govor, gospodo! I ne zaboravite da su se ekonomski ratovi u istoriji čovečanstva često razvijali u prave“, napisao je Medvedev na svom Tviteru . komentarišući ovu izjavu.

12.42 UNHCR: Više od 660.000 ljudi napustilo Ukrajinu

Više od 660.000 ljudi napustilo je Ukrajinu od početka napada Rusije na tu zemlju, podaci su Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

"Sada imamo preko 660.000 izbeglica koje su pobegle iz Ukrajine u susedne zemlje samo u poslednjih šest dana", rekla je portparolka UNHCR Šabija Manto.

Prema podacima UN, najviše izbeglih je u Poljskoj, zatim Mađarskoj, Moldaviji, Rumuniji i Slovačkoj.

12 41 Heraščenko: U Harkovu najmanje 10 poginulih

Najmanje 10 ljudi je poginulo, a 35 ranjeno u današnjim raketnim udarima ruskih snaga na centar Harkova, drugog po veličini grada Ukrajine, izjavio je danas savetnik ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Heraščenko.

"Ruševine se raščišćavaju i biće još poginulih i ranjenih", preneo je Heraščenko preko društvenih mreža, javio je Rojters.

Šef regionalne državne administracije u Harkovu Oleg Sinegubov izjavio je da su centar Harkova i stambene četvrti napadnuti sistemima Grad i krstarećim raketama.

On je naveo da je pogođen trg na kojem se nalazi zgrada regionalne državne administracije i potvrdio da je ugašen požar na krovu zgrade opere do koga je došlo posle napada, prenela je ranije agencija Interfaks Ukrajina.

12.40 Belorusija raspoređuje nove snage na granicu s Ukrajinom

Belorusija raspoređuje nove snage na granici sa Ukrajinom, prenela je danas državna novinska agencija Belta reči beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

"To su dobro obučene grupe za brzo raspoređivanje koje su spremne da zaustave svaku provokaciju i svaku vojnu akciju protiv Belorusije", rekao je Lukašenko, prenosi Rojters.

12.35  Džonson: Ne možemo uvesti zonu zabrane letova iznad Ukrajine

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da bi zabrana letova iznad Ukrajine dovela do direktnog sukoba s Rusijom.

„Mogu da kažem iskreno, zonu zabrane letova iznad Ukrajine ne možemo da uvedemo zato što bi to dovelo do direktnog sukoba s Rusijom“, rekao je Džonson.

On je, takođe, rekao da je Evropa spremna na dugotrajnu krizu zbog Ukrajine.

12.31 Evropa spremna da se smzrava?

Evropski parlament je spreman da pozove na ograničenja širom EU na uvoz ruske nafte i gasa u blok, jer poziva na još oštrije sankcije koje imaju za cilj "strateško slabljenje” ruske ekonomije i sposobnosti za vođenje rata, piše Gardijan.

O tekstu će se glasati nakon obraćanja evroposlanicima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Poslanici Evropskog parlamenta zalažu se za strože sankcije kao odgovor na ruske napade na civilna područja i infrastrukturu.

U rezoluciji koja će verovatno biti usvojena velikom većinom u sredu, poslanici Evropskog parlamenta takođe pozivaju EU da zatvori luke za ruske brodove i odbije pristup brodovima koji idu za Rusiju, sa izuzetkom onih koji nose vitalne humanitarne zalihe. Takođe predlaže mere za "ograničavanje uvoza najvažnijih ruskih izvoznih dobara, uključujući naftu i gas“, iako se ne poziva na zabranu.

Ostali zahtevi uključuju zaustavljanje svih novih ulaganja EU u Rusiju, što je malo verovatno u stvarnosti, kao i definitivnu zabranu Severnog toka 2, mimo suspenzije procesa odobravanja koje je već uradila nemačka vlada.

Poslanici Evropskog parlamenta takođe žele da se sve predložene sankcije Rusiji prenesu na Belorusiju.

12 29 Stoltenberg: Rusija da prekine rat, NATO neće u sukob

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas Rusiju da prekine rat u Ukrajini i povuče sve svoje snage, dodajući i da Alijansa neće slati trupe ili borbene avione da pruže podršku Kijevu jer ne želi da postane deo sukoba.

“NATO je odbrambeni savez, mi ne tražimo sukob sa Rusijom. Rusija mora odmah da zaustavi rat, povuče sve svoje snage iz Ukrajine i u dobroj veri se uključi u diplomatske napore”, izjavio je Stoltenberg nakon sastanka sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom, a prenosi agencija Rojters.

On je ruski napad okarakterisao kao "potpuno neprihvatljiv", dodajući da Belorusija omogućava izvođenje napada.

12.28 Zelenski: Ruski napadi na Harkov su državni terorizam

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da ruski artiljerijski napadi na Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, predstavljaju državni terorizam i pozvao je međunarodnu zajednicu da to prepozna.

"Teror ima za cilj da nas slomi, da slomi naš otpor", rekao je Zelenski u video obraćanju na društvenim mrežama.

On je ocenio da su Kijev i Harkov glavne mete Rusije, prenosi Rojters.

11.56 Austrija dovodi u pitanje veto Rusije u UN

Ambasador Austrije pri UN u Njujorku Aleksander Maršik doveo je u pitanje pravo na veto Rusije u Savetu bezbednosti svetske organizacije.

"Pravo na veto pet stalnih članica Saveta bezbednosti je utemeljeno u Povelji UN. Ali ono važi za obavezu očuvanja osnova UN“, rekao je on u govoru na vanrednom zasedanju Generalne skupštine UN.

„Ako u 21. veku Savet bezbednosti UN biva blokiran u situaciji u kojoj postoji eklatantno kršenje međunarodnog prava trebalo bi postaviti pitanje da li je sistem veto sila i dalje delotvoran i legitiman da uređuje međunarodne odnose", ukazao je Maršik.

On je istakao da Savet bezbednosti ne može da ćuti kada se vojnim čizmama gaze osnovni principi međunarodnog reda. Maršik je najavio da će Austrija glasati za rezoluciju koja osuđuje "rusku agresiju" na Ukrajinu.

On je objasnio da Austrija nije deo nijednog vojnog saveza, i da se oslanja na bezbednost uz poštovanje i primenu međunarodnog prava, sporazuma, kao i humanitarnog prava.

Ukazao je da bombardovanje civilnih objekata predstavlja ratni zločin, i da počinioci i nalogodavci moraju za to da odgovaraju. Takođe je kazao da Austrija osuđuje primenu klaster bombi, te je ocenio i da nuklearna pretnja predstavlja jasno kršenje osnova Povelje UN.

Maršik je preneo da Austrija zahteva od Rusije da povuče svoju odluku o priznavanju Donjecka i Luganska, kao i da odmah povuče svoje trupe iz Ukrajine, te se vrati mirnom dijalogu.

11.37  Peskov: Maske su skinute, nema planova za susret Putina i Zelenskog

Agresivne akcije protiv Rusije vršene su i ranije, ali sada su ultra koncentrisane, a maske su skinute. Ovo je novinarima izjavio pres-sekretar šefa države Dmitrij Peskov.

Ranije je francuski ministar ekonomije i finansija Bruno Le Mer rekao uživo na radiju Frans Enfo da zemlje Evropske unije nameravaju da započnu „totalni ekonomski rat” protiv Rusije. "Ovo nije prva izjava ove vrste. Da, sada su ove agresivne akcije protiv naše zemlje ultra koncentrisane prirode, ali su se dešavale i ranije", objasnio je portparol Kremlja komentarišući ove izjave.

On je dodao da, možda, ranije ove radnje nisu bile vidljive golim okom, ali su stručnjaci dobro znali za sve diskriminatorne mere, nelojalnu konkurenciju. "Samo što je sada sve to maksimalno koncentrisano. Pa, kako kažu, maske su skinute", dodao je Peskov.

Peskov i Putin / Foto AP

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je da za sada nema planova za održavanje razgovora predsednika Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog.

„Ne, još nema planova“, rekao je on, odgovarajući na pitanje TASS-a.

Predsednik Rusije Vladimir Putin obavešten je o rezultatima razgovora ruske i ukrajinske delegacije, ali je rano davati bilo kakve procene, rekao je Dmitrij Peskov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija nikada neće zbog sankcija Zapada promeniti svoj stav o Ukrajini.

11.28 Micotakis:Grčka podržava sankcije EU protiv Rusije

Grčka podržava sankcije Evropske unije protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu, izjavio je danas grčki premijer Kirijakos Micotakis, dodajući da je Atina spremna da primi ukrajinske izbeglice.

“Grčka je uvek bila na pravoj strani istorije i mi to činimo i danas. Pripadamo Zapadu, slobodi i demokratiji”, izjavio je Micotakis u obraćanju parlamentu, a prenosi agencija Rojters.

Micotakis je rekao da “Grčka nema dilemu" i da je "na strani Ukrajine, slobode i demokratije".

On je dodao i da je Grčka u pripravnosti zbog potencijalnih sajber napada.

11.27  Više od 200 stranih plaćenika nalazi se u Mariupolju

Više od 200 stranih plaćenika iz Hrvatske i drugih zemalja EU nalazi se u Mariupolju, rekao je savetnik šefa LNR Vitalij Kiselev.

„U Mariupolju se nalazi više od 200 stranih plaćenika iz Hrvatske i drugih zemalja EU . Sada oni drže odbranu grada zajedno sa Oružanim snagama Ukrajine i nacionalnim bataljonima. Tako da će 200 ostati na putu. zemlje Donbasa ! Ići ćete pravo na (Stepana) Bandere“, napisao je Kiselev na svom Telegram kanalu.

On je postavio je i snimak navodnog hrvatskog plaćenika koji tvrdi da se bori protiv Rusa od 2014. godine.

11.26 Povređeno 16 civila u ukrajinskom granatiranju Gorlovke

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine su u ranim jutarnjim satima granatirale grad Gorlovku, u Donjecku, a u napadu je povređeno 16 civila, izjavio je gradonačelnik tog grada Ivan Prihodko.

“Od 7 sati ujutru nije prekinuto granatiranje ukrajinskih oružanih snaga. Tokom tog perioda je 16 civila zadobilo povrede različite težine”, napisao je on u postu na Telegramu, a navodi ruska agencija TASS.

11.25  U granatiranju Harkova stradao indijski student

Portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagči na Tviteru je potvrdio da je u jutrošnjem ruskom napadu na Harkov ubijen student iz Indije.

"S dubokom tugom potvrđujemo da je indijski student jutros izgubio život u granatiranju u Harkovu. Ministarstvo je u kontaktu s njegovom porodicom", naveo je on.

11.09 Rusija neće dozvoliti Ukrajini da ima nuklearno oružje

Rusija preduzima sve mere da spreči pojavu nuklearnog naoružanja u Ukrajini, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Prema njegovim rečima, neodgovorne izjave Kijeva o nuklearnom oružju nisu prazna bravura, Ukrajina još uvek ima sovjetsku nuklearnu tehnologiju i sredstva za isporuku takvog oružja.

„Ne možemo da ne reagujemo na ovu stvarnu opasnost“, naglasio je Lavrov na konferenciji o razoružanju.

Situacija u Ukrajini rezultat je povlađivanja Zapada zločinačkom režimu koji je nastao posle 2014. godine, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Najopasniji od njih rezultat je dopuštanja zapadnih pokrovitelja zločinačkom režimu koji je tamo formiran nakon krvavog antiustavnog državnog udara u februaru 2014. godine, izvršenog suprotno garancije Nemačke , Poljske i Francuske u okviru sporazuma o rešavanju unutarukrajinske krize“, rekao je ministar na konferenciji o razoružanju.

 

11.07 Savetnik Zelenskog:Rusi pokušavaju da opkole Kijev i Harkov

Savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič je izjavio danas da ruske snage pokušavaju da opkole Kijev i severoistočni grad Harkov, koji je drugi po veličini u Ukrajini.

“Ruske trupe su tokom noći ispaljivale artiljerijsku vatru na Kijev, Harkov i južni lučki grad Mariupolj, dok je ukrajinska strana oborila ruske vojne avione u blizini prestonice”, izjavio je Arestovič na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Rojters.

On je za aktuelnu situaciju rekao da je trenutno pod kontrolom.

10.50  Lavrov: Neprihvatljivo je da se američko nuklearno oružje nalazi na teritoriji niza evropskih zemalja

Za Rusku Federaciju je neprihvatljivo da se američko nuklearno oružje nalazi na teritoriji niza evropskih zemalja, krajnje je vreme da se vrati u SAD izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Vlasti u Kijevu, koje su započele planove za nabavku sopstvenog nuklearnog oružja, ugrožavaju međunarodnu bezbednost", rekao je Lavrov.

10.38 Šojgu: Glavni zadatak operacije zaštita Rusije od pretnje sa Zapada

Zaštita Rusije od vojne pretnje sa Zapada glavni je zadatak specijalne operacije u Ukrajini, izjavio je u utorak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Nama je glavna stvar da zaštitimo Rusku Federaciju od vojne pretnje koju predstavljaju zapadne zemlje koje pokušavaju da iskoriste ukrajinski narod u borbi protiv naše zemlje“, rekao je Šojgu na konferencijskom pozivu.

Grupacija Oružanih snaga Ruske Federacije nastaviće da sprovodi specijalnu vojnu operaciju dok se ne ostvare postavljeni ciljevi“, rekao je Šojgu na konferencijskom pozivu u utorak.

Šef Ministarstva odbrane je skrenuo pažnju da ruska vojska ne zauzima ukrajinsku teritoriju i da preduzima sve mere da sačuva živote i bezbednost civila. „Želeo bih da istaknem da se udari izvode samo po vojnim ciljevima i to isključivo visokopreciznim oružjem“, dodao je on.

Tokom sukoba, ukrajinska strana postavlja višecevne raketne sisteme, topove i minobacače velikog kalibra u dvorišta stambenih zgrada, u blizini škola i vrtića, a civile koristi kao živi štit, rekao je Šojgu.

„Ukrajinska strana tokom borbenih sukoba ne okleva da koristi civile kao živi štit. Višestruki raketni sistemi, topovi, minobacači velikog kalibra postavljaju se u dvorištima stambenih zgrada, u blizini škola i vrtića“, rekao je on.

On je zahvalio osoblju „na hrabrosti i junaštvu, savesnom i profesionalnom izvršavanju postavljenih zadataka“.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije/Profimedia

10.40  Basurin: Osoblje OEBS-a predalo Oružanim snagama Ukrajine „koordinate vojnih ciljeva“ na teritoriji Donbasa

Osoblje OEBS-a predalo je „koordinate vojnih ciljeva“ Oružanim snagama Ukrajine na teritoriji republika Donbasa – Basurin.

10.39 Gradonačelnik Mariupolja: Pod konstantnim smo bombardovanjem

Gradonačelnik ukrajinskog grada Mariupolja Vadim Bojčenko izjavio je danas da je taj južni lučki grad pod konstantnim granatiranjem u kojem su ubijeni civili i uništena infrastruktura.

"Imamo oštećenu civilnu infrastrukturu - škole, kuće. Ima mnogo povređenih. Ima poginulih žena i dece", izjavio je gradonačelnik Bojčenko u direktnom prenosu na jednoj ukrajinskoj televiziji, a navodi agencija Rojters.

On je rekao da su stambeni kvartovi granatirani pet dana.

"Gađaju nas artiljerijom, bombarduju nas iz borbenih vozila i gađaju nas iz vazduha”, izjavio je on.

Prethodno je portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke narodne republike Eduard Basurin izjavio da će Mariupolj danas biti potpuno opkoljen.

Basurin je za TV Rusija 24 rekao da je potrebno je stvoriti humanitarni koridor oko grada da bi civili mogli da ga napuste, prenosi TASS.

10.27 Zaharova: Evropa vodi ekonomski rat protiv Rusije 800 godina

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila je, komentarišući najavu francuskog ministra finansija da će Evropska unija povesti globalni ekonomski i finansijski rat protiv Rusije, da taj rat traje više od 800 godina.

„Ovo smo već razumeli. Čak i pre stvaranja Evropske unije. Pre oko 800 godina", napisala je ona na svom Telegram profilu.

10.25 Rublja ublažila pad

Ruska rublja je jutros smanjila deo velikih gubitaka zabeleženih u ponedeljak, i na domaćem trgovanju je na uzlaznoj putanji sa rekordno niskog nivoa, ali je ostala pod pritiskom na stranim tržištima zbog oštrih zapadnih sankcija.

Oporavak ruske valute u izvesnoj meri je podržan nalogom vlasti izvoznim kompanijama, među kojima su i vodeći svetski proizvođači energije od Gasproma do Rosnjefta, da na tržištu prodaju 80 posto svojih deviznih prihoda, što centralnoj banci omogućava da se uzdrži od intervencia na tržištu valuta, prenosi Rojters.

Rublja je ojačala za 3,3 odsto prema dolaru na 91,49 rubalja na trgovanju u Moskvi do 8:07 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je prema evru porasla za 3,4 procenta na 102,40.

Na platformi za elektronsko trgovanje EBS, ruska valuta se trgovala, međutim, po kursu od 103 rubalja za dolar, mada se udaljila od rekordnog minimuma svih vremena od 120 rubalja za dolar na koji je pala u ponedeljak.

10.17  Kijevu ponestaje raketa Stinger MANPADS i Javelin

Ambasador Ukrajine u Sjedinjenim Državama Oksana Markarova je na sastanku sa američkim senatorima rekla da Kijevu ponestaju prenosivi PVO sistemi Stinger (MANPADS) i protivtenkovski raketni sistemi Javelin, piše list Politiko , pozivajući se na dva američka poslanika . prisustvovao zatvorenoj sednici u ponedeljak.

Markarova je rekla senatorima da je Ukrajina skoro ostala bez prenosnih PVO sistema Stinger, a posebno protivtenkovskih projektila Javelin.

Prema izvorima publikacije, ukrajinski ambasador je rekao da su ukrajinske trupe veoma potrebne dodatne zalihe opreme, uključujući i smrtonosno oružje. Ona je apelovala na američke senatore sa zahtevom za povećanje vojne pomoći Kijevu .

10.03  DNR uništila petu raketu Točka-U koju su ispalile Oružane snage Ukrajine

Snage PVO Donjecke Narodne Republike (DNR) u utorak su uništile raketu Točka-U koju su ispalile Oružane snage Ukrajine na teritoriji republike. Ovo je saopštilo predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (ZCCC).

„Oružane snage Ukrajine ponovo su upotrebile taktički raketni sistem (TRK) Točka-U. Snage PVO su jutros oborile petu raketu ispaljenu sa TRK Točka-U poslednjih dana iznad područja ​​Zugres, navodi se u izveštaju.

09.58 Tim penzionisanih specijalaca iz Britanije otišao u Ukrajinu

Grupa penzionisanih vojnika iz britanskih specijalnih snaga "dobrovoljno je otišla" u Ukrajinu, prenosi Miror . "Penzionisani vojnici specijalnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva dobrovoljno su učestvovali u misijama u Ukrajini za podršku odbrani zemlje“, obaveštavaju novinari.

Prema njihovim rečima, radi se o bivšim vojnim licima starosti od 40 do 60 godina, među kojima su „visokokvalifikovani snajperisti i stručnjaci za upotrebu protivvazdušnih i protivtenkovskih projektila“.

Kako navodi izdanje, „dobrovoljci“ planiraju da se pridruže grupama ukrajinskih specijalnih snaga.

09.56 Leonid Slucki: Pronađene moguće zajedničke tačke

Glavni rezultat razgovora Rusije i Ukrajine, koji su vođeni 28. februara 2022. godine, jeste činjenica da su oni održani, rekao je Leonid Slucki, šef Komiteta Državne dume za međunarodne poslove.

"Stranke su mogle da se čuju. Pronašli smo nekoliko važnih tačaka oko kojih je važno da se napreduje. Novi sastanak će biti narednih dana. Detaljno smo se razmenili o svim najvažnijim pitanjima trenutne situacije. To je pitanje da li je to tačno", rekao je on. Ne želim više da govorim, trebalo bi da proverimo pozicije sa rukovodstvom. Onda ćemo se vratiti na kontakte sa ukrajinskom stranom i moći ćemo da odredimo tačan datum i vreme sledeće runde pregovora“, rekao je on za Kanal Rusija 24.

Leonid Slucki je takođe dodao da bi napredak u pregovorima između Rusije i Ukrajine mogao biti postignut u narednim danima.

On je takođe dodao da će sledeći sastanak ukrajinske i ruske delegacije biti održan na belorusko-poljskoj granici narednih dana.

Foto: Printskrin Youtube/ CNBC International TV

09.55 EU pokreće totalni ekonomski rat protiv Rusije

Rusija će se suočiti sa kolapsom svoje ekonomije kao rezultatom zapadnih sankcija koje kažnjavaju Moskvu zbog njene invazije na Ukrajinu, izjavio je u utorak francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

"Izvešćemo totalni ekonomski i finansijski rat protiv Rusije“, rekao je Le Mer radiju Frans Info. "Izazvaćemo kolaps ruske ekonomije".

09.54 Iran:Ukrajina je žrtva krize koju su stvorile SAD

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei je izjavio danas da je Ukrajina žrtva krize koju su stvorile Sjedinjene Američke Države.


On je, takođe, rekao da njegova zemlja podržava okončanje rata u Ukrajini, ali je napomenuo da se uzroci sukoba moraju priznati, prenosi agencija Rojters. Hamnei je poručio i da je ukrajinska kriza "pokazala da se Sjedinjenim Državama ne može verovati".

09.44 Ukrajinski nacionalisti zarobili dvadesetak vozila OEBS-a

Ukrajinski nacionalisti u Kramatorsku su zarobili dvadesetak vozila Specijalne posmatračke misije OEBS-a. Sudbina pripadnika misije je nepoznata, saopštila je Narodna milicija DNR.

"Prema operativnim informacijama, ukrajinske nacionalističke formacije su, iskoristivši situaciju koja se razvija u Kramatorsku, zaplenile dvadesetak vozila SMM OEBS-a. Sudbina članova misije ostaje nepoznata“, saopštila je DNR a prenosi Sputnik.

Napominje se da će ova vozila, koja nose oznake SMM OEBS-a, "nesumnjivo biti korišćena za vršenje provokacija protiv zaposlenih u OEBS-u, praćenih optužbama protiv DNR”.

9.40 Gugl blokira JuTjub kanale povezane sa Sputnjikom, RT u Evropi

Gugl Evropa je u utorak saopštio da blokira Jutjub kanale "povezane sa RT-om i Sputnjikom širom Evrope, što stupa na snagu odmah”.

Kompanija je saopštila da će biti potrebno vremena da se njihovi sistemi u potpunosti pojačaju,.

"Naši timovi nastavljaju da prate situaciju danonoćno kako bi preduzeli brzu akciju“, navode iz Gugla.

09.33  Nacionalisti predstavljaju ukrajinska oklopna vozila kao ruska, kaže DNR

Nacionalisti napadaju ukrajinsku vojnu opremu i prikazuju je kao opremu Oružanih snaga Rusije kako bi dobili nagradu, saopštila je Narodna milicija DNR .

„Nakon što je jedan broj ukrajinskih oligarha najavio da će ukrajinski nacionalisti biti nagrađeni za uništavanje opreme u iznosu od 500 do 1.000 dolara po jedinici, kako bi zaradili novac, počeli su da ostatke vojne opreme oružane formacije Ukrajine prikazuju kao opremu Oružanih snaga Ruske Federacije“, navodi se u poruci u Telegramu.

Narodna milicija DNR je takođe saopštila da se „i dalje dobijaju informacije o zverstvima nacionalističkih grupa koje, pošto su dobile oružje ukazom Zelenskog, koriste ga protiv civila u svrhu pljačke“.

09.30  Lukašenko ne planira da učestvuje u operaciji u Ukrajini

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da Minsk ne planira da učestvuje u ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini. Prema Lukašenku, beloruska vojska nije učestvovala i ne učestvuje u sukobima i to može bilo kome da dokaže.

„Štaviše, rusko rukovodstvo nikada nije pokrenulo ovo pitanje sa nama – o našem učešću u oružanom sukobu. Nećemo nastaviti da učestvujemo u ovoj specijalnoj operaciji u Ukrajini. Nema takve potrebe“, rekao je Lukašenko, a prenosi Sputnjik.

08.50 Gardijan: Herson opkoljen ruskim snagama

Grad Herson na jugu Ukrajine jutros je opkoljen ruskim vojnicima, tvrde ukrajinska novinarka Aljona Panina i gradonačelnik tog grada.

“Grad je zapravo opkoljen, ima mnogo ruskih vojnika i vojne opreme sa svih strana. Postavili su kontrolne punktove na izlazima”, preneo je “Kijev independent” pozivajući se na izjavu Panine.

Ona je istakla da je bilo teško dopremiti hranu do prodavnica u tom gradu koji je blizu Odese na Crnom moru, jer se skladišta nalaze van grada, navodi britanski list "Gardijan".

Prema njenim tvrdnjama, grad i dalje ima normalno snabdevanje vodom i strujom.

Gradonačelnik tog grada Igor Kolihajev je izjavio da ruska vojska postavlja kontrolne punktove na ulazima u Herson, dodajući da je "Herson bio i da će ostati ukrajinski”.

08.50 Rumunija podržava prijem Ukrajine u EU

Rumunija u potpunosti podržava pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji, ali i Republike Moldavije i Gruzije, izjavio je danas rumunski predsednik Klaus Johanis.

"Rumunija u potpunosti podržava pristupanje Ukrajine, Republike Moldavije i Gruzije Evropskoj uniji. Mesto ovih partnera iz EU je u evropskoj porodici, a Rumunija će učiniti sve da ovo postane stvarnost”, napisao je Johanis na Tviteru, a prenosi rumunska agencija Ađerpres.

Predsednici osam zemalja centralne i istočne Evrope, koje su članice EU, pozvali su juče sve članice tog bloka da Ukrajini odmah daju status zemlje kandidata i otvore pregovore o pridruživanju.

"Snažno verujemo da Ukrajina zaslužuje hitan prijem u EU", naveli su u zajedničkom pismu predsednici osam država članica EU - Bugarske, Češke, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Slovačke i Slovenije.


08.46 Posmatrači OEBS-a napuštaju Donjeck

Svi članovi specijalne posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) napustiće danas ukrajinski grad Donjeck, javlja agencija Rojters pozivajući se na jedan diplomatski izvor.

Zadatak ove misije je bilo praćenje i izveštavanje o kršenju sporazuma o prekidu vatre između Kijeva i proruskih snaga na istoku Ukrajine.

08.10  Žestoki sukobi u Marioupolju

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sukoba ruskih snaga i ukrajinske vojske na ulicama Marioupolja, grada koji je u totalnom okruženju. Pucnjava i eksplozije od‌jekuju gradom.

08.06  Ruska vojska u Hersonu

Na prvim snimcima koji su počeli da se pojavljuju na društvenim mrežama, ruski vojnici su rano jutros ušli u Herson posle žestke artiljerijske vatre po ukrajinskim linijama u tom gradu.

08.04 Severna Koreja: Za rusku invaziju su krive Sjedinjene Države

Pjongjang je za rusku invaziju na Ukrajinu okrivilo"politiku hegemonije SAD-a i Zapada".

"Osnovni uzrok ukrajinske krize u potpunosti leži u hegemonističkoj politici SAD-a i Zapada koji se upuštaju u bezobrazluk i samovolju prema drugim zemljama", saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova.

07.59 Tokajev nudi posredovanje Kazahstana

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev pozvao je Ukrajinu i Rusiju da pregovaraju i ponudio posredovanje ako to bude potrebno.

Tokajev je na kongresu vladajuće partije ocenio da je uzrok sukoba u Ukrajini neispunjavanje sporazuma iz Minska, prenosi agencija Interfaks.

„Sporazumi iz Minska ostali su mrtvo slovo na papiru, šo je dovelo do vojnih akcija na teritoriji Ukrajine. Geopolitička situacija je eskalirala na način bez presedana“, rekao je Tokajev.

Istakao je da Kazahstan poziva Rusiju i Ukrajinu da nađu zajednički jezik za pregovaračkim stolom i da postignu dogovor, dodajući da nema drugog načina i da je, kako je rekao, "loš mir bolji od dobre svađe".

"Kazahstan je spreman da pruži svaku vrstu pomoći, uključujući i usluge posredovanja, ako to, naravno, bude potrebno“, rekao je Tokajev

07.51 Šokantan snimak eksplozije iz Harkova

Na Tviteru se pojavio šokantan snimak eksplozije iz Harkova.

07.27 Komanda vazuhoplovsta Ukrajina: Dobijamo 70 borbenih aviona

Komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine saopštila je da će ta zemlja od partnera dobiti 70 borbenih aviona Mig-26 i Su-25.

Ti avioni po potrebi mogu biti raspoređeni na poljskim aerodromima, odakle će ukrajinski piloti izvršavati borbene zadatke, navedeno je u saopštenju objavljenom na Fejbuku, prenosi agencija Interfaks Ukrajina.

Prema navodima komande ukrajinskog vazduhoplovstva, Bugarska će dati 16 Mig-29 i 14 Su-25, Poljska - 28 aviona Mig-29, a Slovačka - 12 aviona Mig-29.

07.23 Psaki: Bajden neće slati američke trupe u Ukrajinu

Predsednik SAD Džozef Bajden neće slati američke trupe u Ukrajinu da se bore sa Rusijom, izjavila je sekretarka za stampu Bele kuće Džen Psaki

"Predsednik je bio vrlo jasan kada je rekao da neće da šalje trupe u Ukrajinu da se bore sa Rusijom", rekla je Psaki novinarima, preneo je TASS.

Ona je dodala i da bi uspostavljanje zone zabrane letenja iznad Ukrajine od strane američke administracije dovelo do direktnog sukoba sa Rusijom.

"Zona zabrane letenja zahtevala bi implementaciju i zahtevala bi razmeštanje američke vojske za sprovođenje te odluke, što bi bio direktan sukob, potencijalno direktan sukob i potencijalno rat sa Rusijom, što je nešto čega ne planiramo da budemo deo", rekla je ona, preneo je TASS

Pojedini Ukrajinci tražili su od NATO uvodenje Zone zabranjenog leta iznad istoka Ukajine, a onda i iznad cele Ukrajine koju bi kontrolisao NATO.

Više od 70 ukrajinskih vojnika je poginulo nakon što je ruska artiljerija pogodila vojnu bazu u Okhtirki, gradu između Harkova i Kijeva, izjavio je šef Sumske oblasti Dmitro Živicki.

On je na Telegramu objavio fotografije granatirane četvorospratnice i spasilaca koji pretražuju ruševine, prenosi britanski list “Gardijan”.

U kasnijoj objavi na Fejsbuku, Živicki je naveo da su mnogi ruski vojnici i neki lokalni stanovnici takođe ubijeni tokom borbi u nedelju.

Britanski list, međutim, navodi da ovakve tvrdnje nisu mogle odmah da budu potvrđene.

07.17 Predat zahtev Ukrajine za članstvo u EU

Ambasador Ukrajine u Kraljevini Holandiji Vsevolod Čencov saopštio je da je predao zahtev Ukrajine za prijem u EU Filipu Leglizu Kosti, stalnom predstavniku Francuske u EU, koja predsedava Savetom EU.

"Prijava je registrovana. Proces je počeo", napisao je Čencov na Tviteru.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je juče zahtev za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji, izjavio je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Andrij Sibiga.

07.10 Kina podržava direktan dijalog Rusije i Ukrajine

Stalni predstavnik Kine pri UN Žang Džun pozvao je sve strane u ukrajinskom sukobu na uzdržanost i istakao da sukob može biti rešen dijalogom.

„Kina podržava direktan dijalog i pregovore između Rusije i Ukrajine, to je odlučujući način za rešavanje problema“, rekao je kienski diplomata na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji u Ukrajini, prenosi agencija Interfaks.

07.05 Japan zamrznuo imovinu ruske centralne banke

Japan se priključio Sjedinjenim Državama i drugim saveznicima u uvođenju dodatnih sankcija Rusiji, među kojima je, između ostalog, zamrzavanje imovine ruskih zvaničnika i tri finansijske institucije.

Pored uvođenja sankcija za šest pojedinaca, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, Japan će zamrznuti sredstva ruskih državnih banaka “Promsvjazbanke” i “Vnješekonombanke”, kao i centralne banke Rusije, navodi agencija Rojters.

Japan će, takođe, zabraniti izvoz u 49 ruskih subjekata u okviru sankcija, navodi se u saopštenju japanske vlade.

BONUS VIDEO: RAKETE LETE IZNAD KIJEVA: Noćno nebo zaparali PVO projektili

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (21)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024