TURISTIČKI U ITALIJU BEZ KARANTINA: Evo na koji način stanovnici zemalja koje nisu u EU mogu da posete Apeninsko poluostrvo

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

23. 02. 2022. u 19:17

STIGLA je zvanično i ta vest. Turisti iz zemalja koje nisu u EU mogu da uđu u Italiju, bez obaveze karantina i PCR testa.

ТУРИСТИЧКИ У ИТАЛИЈУ БЕЗ КАРАНТИНА: Ево на који начин становници земаља које нису у ЕУ могу да посете Апенинско полуострво

Foto: AP

To je moguće ako poseduju sanitarnu zelenu kartu, odnosno ako su vakcinisani sa dve doze, a ako nisu moraju imati dokaz da su negativni, što se potvrđuje testom pre ulaska u zemlju.

Ovu odluku je potpisao i objavio ministar zdravlja Roberto Speranca, a pravila stupaju na snagu 31. marta. Od tog datuma i za ulazak u hotele, restorane i barove na otvorenom neće više biti potrebna tzv. ojačana zelena karta.

Antikovid mere počinju da se ukidaju postepeno, jer i u Italiji od 60 miliona stanovnika treću dozu nije primilo 12 miliona. Za jedan deo tog broja nije prošlo četiri meseca od druge doze, a među njima je i oko četiri miliona antivaksera.

Od leta bez maski i u zatvorenom?

Razmatra se moguća odluka da će od maja moći da se uđe i u bar i restoran sa baznim zelenim pasošem, a da će za leto stići odluka da se mogu skinuti maske sa lica u zatvorenom prostoru (od 11. februara nije više obavezna da se nosi na otvorenom, osim kada jereč o većoj grupi ljudi).

Iz Tehničko-naučnog instituta stiže poruka da je sve ovo izvodljivo ako se računa na povećanu odgovornost građana. Jer virus nije iščezao i ne može se smatrati samo kao jača prehlada.

- Građani su naučili da budu obazrivi, najveći broj njih u rizičnim situacijama nastavlja da nosi maske - smatra član Komiteta Fabio Ćićiliano.

Tri vakcije i dalje obavezne za starije od 50 godina

Neće međutim biti ukinuta mera ojačane zelene karte (tri doze vakcine) za ulazak na posao za zaposlene iznad 50 godina. Ta odluka ostaje na snazi do 15. juna, a potom će se razmotriti kako dalje - na osnovu pandemijskog kretanja u zemlji.

Sve u vezi popuštanja antikovid mera zavisi od realnog stanja pandemije i aktivnosti novog virusa, sa jasnim stavom da su vakcina i sanitarni pasoš doneli ogroman pozitivni efekat u borbi protiv kovida.

BONUS VIDEO - STARI GRČKI GRAD KOD BUJANOVCA: Ovde se pilo vino iz amfora i živelo u raskoši

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri