U TANJIRU EU CRVI, CVRČCI I SKAKAVCI! Brisel u ljudsku ishranu uveo pojedine insekte i beskičmenjake

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

20. 02. 2022. u 14:00

BOGOUGODNI i milozvučni cvrčci decenijama su utopljavali pesmom sumorne putnike pariskog metroa sve do onoga dana kada je, početkom devedesetih, zabranjeno pušenje u podzemnoj železnici.

У ТАЊИРУ ЕУ ЦРВИ, ЦВРЧЦИ  И СКАКАВЦИ! Брисел у људску исхрану увео поједине инсекте и бескичмењаке

Foto Printskrin

Pošto su se hranili duvanom, nisu više imali šta da jedu, pa su odlepršali. Sada će se, tim istim cvrčcima, koji su pobegli u toplije krajeve, hraniti Parižani i drugi žitelji Evropske unije.

Evropska komisija je upravo donela dekret u kome se, posle sušenog žutog brašnavog crva i migratornog skakavca, kao treći insekt, u kratkom roku, odobrava za konzumiranje domaći cvrčak, u narodu poznatiji i kao popac?!

Pre neki dan, izvršna vlast u Briselu donela je uredbu pod oznakom 2022/188, koju je uredno potpisala predsednica EK Ursula fon der Lajen, i kojom se odobrava stavljanje na tržište smrznutih, sušenih i mlevenih oblika domaćeg cvrčka, kao nove hrane u EU.

Odluka je doneta na osnovu zahteva jednog holandskog preduzeća s kraja decembra 2018. godine. Podnosilac zahteva je tražio odobrenje za upotrebu cvrčaka u obliku grickalica i kao sastojka u nizu prehrambenih proizvoda za opštu populaciju. Dostavili su tom prilikom i niz podataka koji se, između ostalog, odnose na detaljan opis proizvodnog postupka, rezultate analiza, mikrobiološke parametre, studiju toksičnosti, informacije o prodaji...

Foto Printskrin

EK je, po propisu, zatražila stručno mišljenje od Evropske agencije za bezbednost hrane, koja je zaključila da su smrznuti, sušeni i mleveni cvrčci bezbedni za konzumiranje.

U EU su se pozvali na zaključke Organizacije UN za hranu i poljoprivredu u kojima se ističe da insekti predstavljaju zdravu i hranljivu namirnicu, bogatu mastima, proteinima, vitaminima, vlaknima i mineralima. Bogati su, kažu, i masnim kiselinama omega tri i šest. Istaknuto je i da su insekti važan deo svakodnevne ishrane stotina miliona ljudi širom sveta i da se smatraju potencijalnim izvorom proteina koji bi mogao da olakša prelazak na održiviji sistem ishrane.

Uz zaključak da su cvrčci bezbedna hrana, u EK su istovremeno skrenuli pažnju i da sadrže niz potencijalno alergenih belančevina, kao i da mogu da izazovu reakcije kod osoba alergičnih na rakove, mekušce i grinje.

- Mogu postojati i dodatni alergeni ako su prisutni u supstratu kojim se insekti hrane. To treba naznačiti na odgovarajući način na ambalaži, u skladu sa zakonom - navela je Agencija za bezbednost hrane.

Što se ostalog tiče, nema problema. Cvrčci će se u prodaji naći dvadesetog dana od objavljivanja uredbe u Službenom glasniku EU, a to će biti uskoro.

Prethodno je, u oktobru, za trpezu odobren migratorni skakavac, i to smrznut, sušen, u prahu, u obliku grickalica ili kao dodatak određenim jelima, kako je tada precizirano u saopštenju evropske izvršne vlasti. Naravno, i u ovom slučaju prethodno odobrenje je stiglo od Evropske agencije za bezbednost hrane, koja je zaključila da su skakavci veoma hraniljivi.

- Kod smrznutih i sušenih skakavaca treba ukloniti noge i krila da bi se smanjio rizik od crevne konstipacije - upozorila je tada Evropska komisija.

Takođe su saopštili da "odluka da jedu ili ne jedu insekte pripada potrošačima". I ova uredba je doneta na osnovu zahteva holandske firme.

Ilustracija Tošo Borković

Pre toga, u maju, svečano je odobren prvi "nesvakidašnji gost" na evropskoj trpezi, larva žutog brašnjavog crva koji može da se koristi u ishrani ceo, sušen kao snek, ili u prahu kao dodatak različitim prehrambenim proizvodima, poput biskvita ili špageta.

Grilovani crvi po evropskim propisima mogu da budu aromatizovani i da se jedu kao aperitiv, a kao brašno do 10 odsto mogu da se dodaju u energetske sportske pločice od žitarica ili kekse.

Ova dozvola izdata je na zahtev jedne francuske firme, inače začetnice u ovom domenu.

To preduzeće specijalizovano je za pravljenje brašna od vojničke crne muve, larve brašnavih crva i cvrčaka.

Cilj proizvođača je da se proizvodi od insekata u bliskoj budućnosti trajno koriste u ljudskoj ishrani, a ne da ih neko konzumira iz znatiželje. Trebalo bi da imaju primenu u sportskoj i medicinskoj ishrani ili, na primer, kao zamena za meso. Tako je, bar, zamišljeno.

Insekti su i do sada bili komercijalizovani u EU, ali samo u prodavnicama zdrave hrane, uz posebnu dozvolu. Sada ulaze u široku potrošnju. Tri odluke u kratkom vremenu pokazuju nameru EU da ustali ovu vrstu hrane. Nekoliko drugih insekata je na čekanju. U Evropskoj agenciji za bezbednost hrane sa sedištem u italijanskom gradu Parmi trenutno razmatraju desetak drugih zahteva. Tako francuska firma originalnog naziva "Insekt", koja je razvila sastojak na proteinima insekata bez ulja, čeka odobrenje EU za proizvodnju energetskih pločica.

BELI BUBREZI I POHOVANI MOZAK

I SRBIJA ima neka neuobičajena, a odomaćena jela. To su čuveni "beli bubrezi", a u restoranima domaće kuhinje može se "uživati" i u pohovanom svinjskom mozgu ili telećem jeziku. Nisu retki oni koji kod pečenog praseta najviše vole da grickaju rep ili papke...

Foto Printskrin

U AZIJI "NORMALNO"

JUGOISTOČNI deo bogat je delikatesima koji nisu za one sa fobijama od insekata ili gmizavaca... Zemlje poput Kambodže, Filipina ili Laosa, u tradicionalin jelovnicima imaju nekoliko specijaliteta kao što su pržena tarantula, a oni koji su probali ovo jelo opisuju ga kao blago i slično jastogu. Na Filipinima možete probati jelo koje oni zovu balut, što je u stvari oplođeno pačje jaje, sa delimično razvijenim embrionom. Jaje se prvo skuva, a onda se služi i jede direktno iz ljuske sa solju, čilijem i sirćetom. U Koreji su poseban specijalitet žive morske životinje, dok se u Kini na pijacama prodaju šišmiši, škorpije, zmije...  S. V.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!