MAKRON O TRCI U SVEMIRU: Ako zaostanemo Evropa gubi suverenitet

Tanjug

16. 02. 2022. u 17:48

EVROPI je potrebna hrabrija svemirska politika, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron i upozorio da se dovodi u pitanje suverenitet Evrope, ako zaostane za rivalskim silama u ovoj ključnoj oblasti tehnološkog, naučnog i vojnog takmičenja.

МАКРОН О ТРЦИ У СВЕМИРУ: Ако заостанемо Европа губи суверенитет

General Lekoantr čvrsto uz predsednika / Foto Tanjug

Tokom obraćanja na sastanku u Tuluzu, u Francuskoj, Makron je izjavio da su nedavni događaji pokazali koliko je važna sposobnost da se prati kretanje trupa iz orbite i kao primer naveo satelitske snimke koji su pokazali masovno vojno raspoređivanje Rusije u blizini Ukrajine, prenosi AP.

-Nema potpune moći ili autonomije bez upravljanja svemirom. Bez njega ne možete da osvojite nove granice ili čak da kontrolišete svoje, rekao je Makron.

Evropa ima dobre rezultate kada je u pitanju lansiranje satelita za telekomunikacije, usluge globalnog pozicioniranja i naučna istraživanjama, ali zaostaje za rivalima kao što su SAD, Rusija i Kina kada je u pitanju slanje ljudi u svemir, pošto nema mogućnost da lansira sopstvene misije sa posadom, navodi AP.

Šef Evropske svemirske agencije prošlog meseca je podržao pozive da se razvije sopstvena letelica sa posadom, iako zemlje članice to tek treba da odobre.

Makron je poručio da Evropa treba da razmotri da li hoće da ide tim putem, i ako to želi, kako je naglasio, trebalo bi da postavi ciljeve.

Po njemu, jedna opcija bi bila da Evropa prati SAD u cilju ka Marsu, dok bi druga bila da se fokusira na zamenu zastarele Međunarodne svemirske stanice.

Makron je još upozorio da se Evropa suočava sa jakom konkurencijom, ne samo velikih sila, već i novih rivala kao što su Indija i privatne kompanije poput "Blu oridžina" i "Spejs eksa", kao i da je stiotine hiljada poslova trenutno povezao za svemirsku industriju.

BONUS VIDEO - JAVIO SE "VOJADžER 2": Poruka iz svemira putovala 35 minuta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku