KIJEV GOMILA TEHNIKU I LJUDSTVO, ČEKA SE POČETAK NAPADA: Ukrajina je rasporedila divizion S-300 i nove oklopne jedinice u Donbas

Tanjug

11. 02. 2022. u 10:26 >> 12:18

UKRAJINSKE snage bezbednosti rasporedile su u Donbasu divizion protivvazdušnog sistema S-300, izjavio je Eduard Basurin, predstavnik Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

КИЈЕВ ГОМИЛА ТЕХНИКУ И ЉУДСТВО, ЧЕКА СЕ ПОЧЕТАК НАПАДА: Украјина је распоредила дивизион С-300 и нове оклопне јединице у Донбас

Foto Tanjug/AP

Basurin je naveo da je divizion S-300 prebačen iz Odeske oblasti, prenosi agencija RIA Novosti.

Samoproglašene Narodna republika Donjecka i Luganska tvrde da Kijev priprema ofanzivu na Donbas, dok Zapad optužuje Rusiju da gomila trupe na granici sa Ukrajinom i da priprema invaziju na tu zemlju. Moskva odbacuje te optužbe i traži garancije da se NATO neće širiti, kao i da Ukrajina neće postati članica Alijanse.

Foto Tanjug/AP

-Na aerodrom 'Kramatorsk' (koji je pod kontrolom Kijeva) prebačena je i raspoređena protivavionska raketna divizija S-300 za zaštitu komandnog mesta štaba Operacije ujedinjenih snaga 'Sarmat' iz Odeske oblasti, istakao je portparol.

Takođe je saopštio da je Kijev prebacio u Donbas nove jedinice Oružanih snaga Ukrajine.

-Komanda Oružanih snaga Ukrajine, uz objašnjenje da održava vojne vežbe, počela je da prebacuje u zonu vojne operacije jedinice 92. zasebne mehanizovane brigade iz Harkovske oblasti. Primećuje se dolazak operativnih grupa brigade u zonu odgovornosti 30. zasebne mehanizovane brigade u pravcu (grada) Debaljceva, rekao je predstavnik Narodne milicije.

Basurin je saopštio da je obaveštajna služba DNR otkrila britanske i poljske plaćenike kod kontakt linije u Donbasu.

„Naša obaveštajna služba potvrđuje da se britanski i poljski plaćenici nalaze u rejonima Širokino i Popasna. Informacije iz otvorenih izvora potvrđuju njihovo prisustvo u Donbasu“, rekao je Basurin.

Istovremeno, Narodna milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike saopštava da je kod kontakt linije primećena oklopna tehnika Oružanih snaga Ukrajine.

-Kršeći treću odredbu dodatnih mera protivnik nastavlja da raspoređuje naoružanje i vojnu tehniku u naseljenim mestima na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine, saopštila je Narodna milicija.

Foto printskrin FB

Konkretno, u selu Teplo primećena su dva oklopna vozila BTR-4, a u blizini gradova Sčastje i Popasna – BTR-80 i BRDM-2.

Sukob na istoku Ukrajine traje skoro osam godina, a za to vreme je, prema podacima UN, stradalo preko 13.000 ljudi, a oko 44.000 je povređeno.

SAD i druge zemlje NATO-a podstiču napetost u Donbasu, jer isporučuju Ukrajini naoružanje i šalju vojne instruktore. Moskva je više puta pozivala da se region prestane pumpati oružjem, jer to može podstaći Kijev na vojne avanture.

Situacija oko Ukrajine dovela je do eskalacije tenzija u odnosima Zapada i Rusije koja nije zabeležena od Hladnog rata.

BONUS VIDEO: Srpski Lazar na poligonu pokazuje svoje mogućnosti kao moderno borbeno vozilo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije