BIVŠI PREMIJER POD ISTRAGOM: Mateo Renci optužen za nezakonito finansiranje partije

Tanjug

09. 02. 2022. u 23:59

TUŽIOCI u Italiji zvanično su optužili bivšeg premijera Matea Rencija za nezakonito finansiranje političke partije.

БИВШИ ПРЕМИЈЕР ПОД ИСТРАГОМ: Матео Ренци оптужен за незаконито финансирање партије

Foto: AP

Tužioci u Firenci su saopštili da bi Renciju trebalo da se sudi nakon sprovedene istrage o navodnim nepravilnostima u finansiranju "Opena", fondacije koja je novčano pomogla njegovom usponu od gradonačelnika Firence do premijera zemlje i lidera levičarske Demokratske partije (sada je lider centrističke partije Italia Viva ), piše Politiko.

Kako se navodi, u okviru ovistrage optuženo je još 10 osoba, među njima parlamentarci, poslovni rukovodioci i bivši predsednik fondacije, a među krivičnim delima koji im se stavljaju na teret su nezakonito finansiranje partija, korupcija, pranje novca i trgovina uticajem. U istragu su uključene i četiri kompanije, uključujući "British American Tobačo Italia".

Prema tužiocima, "Open" je delovao kao da je deo Demokratske stranke i dobio je 3,5 miliona evra sredstava koja su potrošena na podršku političkim aktivnostima Rencija i njegovih saveznika. Pripremno ročište biće održano 4. aprila, kada će istražni sudija odlučiti da li će se suđenje i nastaviti.

- 'Konačno će suđenje početi na sudu, a ne u medijima. Sada će Italijani moći da vide koliko su optužbe slabe i koliko su skandalozne metode koje koriste tužioci u Firenci - poručio je Renci, navodi Politiko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri