U PRAVOSLAVNOJ SVETINJI SNIMALI SPOT: Skandalozni snimak iz Turske, Rusi se hitno oglasili (VIDEO)

Novosti online

08. 02. 2022. u 09:18

PRAVOSLAVNI manastir Panagija Sumela, izgrađen krajem 4, početkom 5. veka u turskoj provinciji Trabzon, našao se u centru skandala prošle nedelje. Reagovala je i Ruska pravoslavna crkva.

У ПРАВОСЛАВНОЈ СВЕТИЊИ СНИМАЛИ СПОТ: Скандалозни снимак из Турске, Руси се хитно огласили (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/Hürriyet

Bez obzira na to što je manastir zatvoren zbog restauracije i mogućnosti odrona, lokalne vlasti su dale odobrenje trojici di-džejeva da snime reklamu za ovu pravoslavnu svetinju, čime su na kratko verski objekat faktički pretvorili u diskoteku.

Prema rečima jednog od umetnika, oni su želeli da predstave manastir Sumela na drugačiji način - uz pomoć energije muzike. Međutim, uspeli su samo da izazovu veliko negodovanje, uključujući i Ruske pravoslavne crkve.

- Danas je verski sklad u toj zemlji ponovo narušen: u glavnoj istorijskoj svetinji pontijskih Grka, manastiru Panagija Sumela u Trapezundu, lokalne vlasti su dozvolile otvaranje diskoteke - izjavio je šef odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion.

On je primetio da su vlasti to dozvolile kako bi privukle turiste.

- Siguran sam da ruski turisti, koji predstavljaju većinu turista koji posećuju Tursku, nikada ne bi odobrili ovakvo cinično gaženje hrišćanske svetinje. U Rusiji takav odnos prema hramu ili džamiji dovodi do kažnjavanja odgovornih. Zadovoljstvo je videti da bar predstavnici lokalnog stanovništva i turističkog biznisa protestuju zbog onoga što se desilo - dodao je visoki zvaničnik ruske crkve.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ČUDO U KANJONU REKE IHLARE - Pravoslavne crkve i manastiri kojih nema na turističkim mapama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili