IZ SEVERNE KAROLINE U POLJSKU I NEMAČKU: Sad šalju trupe u savezničke evropske zemlje zbog navodnog straha od ruske invazije na Ukrajinu

D. SAVIĆ

03. 02. 2022. u 22:25

MOSKVA je osudila odluku SAD da pošalju dodatne trupe u Evropu kako bi podržale saveznike zbog navodnog straha od ruske invazije na Ukrajinu. Za Moskvu je to "destruktivan" korak koji je pojačao tenzije i smanjio prostor za političko rešenje.

ИЗ СЕВЕРНЕ КАРОЛИНЕ У ПОЉСКУ И НЕМАЧКУ: Сад шаљу трупе у савезничке европске земље због наводног страха од руске инвазије на Украјину

Američke trupe u Evropi / Foto AP

Pentagon je u Vašingtonu precizirao da će 2.000 američkih vojnika biti poslato iz Severne Karoline u Poljsku i Nemačku, a da će još 1.000, koji su već u Nemačkoj, otići u Rumuniju. Novo raspoređivanje je dodatak na 8.500 vojnika koje je Pentagon stavio u pripravnost prošlog meseca za raspoređivanje u Evropu. Pentagon je saopštio da se američke trupe neće boriti u Ukrajini, ali će obezbediti odbranu saveznika.

- Važno je da pošaljemo snažan signal Putinu i, iskreno, svetu da je NATO važan Sjedinjenim Državama i našim saveznicima - rekao je novinarima portparol Pentagona Džon Kirbi.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško smatra da je to "destruktivan" i "neopravdan" korak. On smatra da to samo "oduševljava" ukrajinske vlasti, koje će nastaviti da sabotiraju sporazum iz Minska "nekažnjeno".

Predsednik SAD Džozef Bajden pokušava da pokaže odlučnost bez potkopavanja šansi za diplomatsko rešenje. Ne šalje mnogo trupa, a posebno nijednu u baltičke države, na prag Rusije. Ali, njegova raspoređivanja su znak da je kriza šira od Ukrajine, koja je bila svojevremeno ključni deo Sovjetskog Saveza, odmah iza Rusije.

I Francuska je ponudila da pošalje trupe u Rumuniju u okviru širih planova NATO za jačanje snaga na istočnom krilu, iako je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan, posle sureta sa rumunskim kolegom Bogdanom Aureskuom, poručio da Pariz i NATO čine sve da ubede Rusiju da izabere dijalog umesto eskalacije. Rumunija, domaćin nekih od novoraspoređenih američkih trupa, dom je i kopnene raketne odbrambene stanice Idžis koju su sagradile SAD. Rusija je smatra bezbednosnom pretnjom otkako je otvorena 2016. godine.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov pozvao je SAD da "zaustave eskalaciju tenzija" u Evropi, rekavši da je novo raspoređivanje trupa pogoršalo situaciju i ističući da je zabrinutost Rusije oko širenja NATO na istok "apsolutno opravdana".

U međuvremenu, Kijev pokušava da ublaži razgovore o sukobu. Ministar odbrane Aleksij Reznikov kaže da je broj kršenja primirja na istoku Ukrajine opao, da tri nedelje nema borbenih gubitaka, i da ukrajinska vojska ne planira ofanzivu u Donbasu.

VEŽBE U BELORUSIJI: STIGLI S-400 I 30.000 RUSKIH VOJNIKA

RUSKI protivvazdušni raketni sistem S-400 "trijumf" stigao je u Belorusiju, gde je pristigao i ministar odbrane Sergej Šojgu, kako bi stekao uvid u pripremu ruskih i beloruskih trupa za zajedničke vežbe između 10. i 20. februara. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je rekao da su vežbe na jugu zemlje važne zbog akcija NATO i da Minsk planira da kupi svu raspoređenu opremu od Rusije.

S druge strane, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je Rusija premestila oko 30.000 vojnika i vojne opreme u Belorusiju, što je najveće raspoređivanje ruske vojske u tu zemlju od kraja Hladnog rata. U raspoređivanje je uključena specijalna jedinica Specnac, borbeni avioni Su-35, dualni raketni sistem "Iskander", uz protivvazdušni sistem S-400.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)