ERDOGAN UKRAJINI "DONOSI" BAJRAKTARE: Proširuje se proizvodnja ubitačnih dronova, potpisani novi sporazumi

Novosti online

03. 02. 2022. u 18:26

UKRAJINA i Turska potpisale su sporazum kojim se proširuje proizvodnja bespilotnih letelica "bajraktar" u Ukrajini, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nakon sastanka sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom koji je sa delegacijom doputovao u posetu Kijevu.

ЕРДОГАН УКРАЈИНИ ДОНОСИ БАЈРАКТАРЕ: Проширује се производња убитачних дронова, потписани нови споразуми

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Danas smo posebnu pažnju posvetili saradnji u vazduhoplovnoj i odbrambenoj industriji. To je jedan od pokretača našeg strateškog partnerstva. Naš cilj je realizacija konkretnih projekata za otvaranje zajedničkih preduzeća, razmenu iskustava, razmenu tehnologija. Danas je potpisan sporazum koji će značajno proširiti proizvodnju bespilotnih letelica kompanije "Bajraktar" u Ukrajini. To su nove tehnologije, nova radna mesta, povećanje odbrambenih sposobnosti Ukrajine - rekao je Zelenski na zajedničkom brifingu sa Erdoganom.

Turska i Ukrajina zaključile su sporazum o stvaranju zone slobodne trgovine između dve zemlje. Sporazum je potpisan nakon sastanka predsednika Erdogana i Zelenskog.

Ključna tačka sporazuma – Turska ukida carinu za 10.337 robnih artikala, što je 95 odsto od ukupnog broja proizvoda koje Ukrajina izvozi.

Ranije je ukrajinska Vlada odobrila nacrt trgovinskog sporazuma. U obrazloženju se navodi da će sporazum o slobodnoj trgovini doprineti intenziviranju trgovine između dve zemlje, rastu izvoza, otvaranju novih radnih mesta, transferu tehnologija i razmeni iskustava.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KRIZA KOJA BRINE CEO SVET - Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)