SLANINA ZABRINULA AMERIKU: Nikad više cene prehrambenih artikala u SAD, inflacija izbrisala vrednost stvarnih zarada zaposlenih

V. N.

30. 01. 2022. u 23:09

LjUBITELjI slanine bi mogli biti iznenađeni jer zalihe svinjskog mesa u hladnjači padaju na najniži nivo u poslednjih 11 godina i cene rastu zbog opadanja broja svinja, glasi vest koja je uznemirala Amerikance.

СЛАНИНА ЗАБРИНУЛА АМЕРИКУ: Никад више цене прехрамбених артикала у САД, инфлација избрисала вредност стварних зарада запослених

Foto Tanjug

Najnoviji podaci Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država o svinjetini u hladnjačama od 1. decembra iznosili su približno 399 miliona funti (181 milion tona), što je pad od 4,1 odsto u odnosu na pre godinu dana i to je najniža tačka od 2010. godine.

- Pad je došao pre nego što je varijanta omikron virusa korona dovela ponovo do usporavanja rada klanica poslednjih nedelja, pošto se sve više radnika javljalo da su bolesni. To je dodatno ograničilo proizvodnju mesa i verovatno se odrazilo na cene mesa - objašnjava Blumberg.

Cena slanine po funti krajem decembra bila je oko 7,21 dolar, što je rekordno visok nivo i porast od 39 odsto od početka pandemije virusa.

Što je još važnije, ovo znači da doručak postaje mnogo skuplji jer je najveća inflacija u poslednje četiri decenije izbrisala stvarne zarade građana.

PREDSEDNIKA POJEO DORUČAK

CENE hrane su najviše u poslednjih deset godina, od kafe preko pomorandži do pšenice, između ostalih popularnih namirnica za doručak. Amerikanci su veoma zabrinuti zbog inflacije. Visoka inflacija podstakla je nezadovoljstvo radom predsednika, što se odrazilo na rekordno nizak rejting administracije uoči poluizbora u jesen 2020.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MINISTARSTVO ZDRAVLJA U GAZI: Broj poginulih premašio 34.000