BRITANCI MODERNIZUJU UKRAJINSKU FLOTU: Kijev uzeo 2,3 milijarde dolara zajma od Londona

P. Z. S. / rt.com

28. 01. 2022. u 22:22

UKRAJINSKI parlament ratifikovao je sporazum sa Britanijom o obezbeđivanju više od dve milijarde dolara sredstava za izgradnju raketnih čamaca i modernizaciju svoje sadašnje flote usred tenzija sa susednom Rusijom.

БРИТАНЦИ МОДЕРНИЗУЈУ УКРАЈИНСКУ ФЛОТУ: Кијев узео 2,3 милијарде долара зајма од Лондона

Foto: Printskrin tviter


Vrhovna rada je u četvrtak odobrila ugovor, a za taj potez glasalo je 275 parlamentaraca – što je iznad potrebnog praga od 226 za prostu većinu.

-Sporazum pruža zvaničnu podršku Ukrajini u obliku zajmova koji ne prelaze 1,7 milijardi funti, ili ekvivalent u američkim dolarima [skoro 2,3 milijarde dolara] ili evrima“, navodi se u prilogu odeljenja za informisanje parlamenta.

Govoreći u parlamentu, zamenik ministra odbrane Aleksandar Poliščuk rekao je da „odredbe okvirnog sporazuma predviđaju realizaciju investicionih projekata o kupovini i zajedničkoj proizvodnji dva minolovca, uključujući njihovu isporuku i održavanje“.

On je takođe istakao da će sporazum omogućiti „zajedničku izgradnju osam raketnih čamaca i fregata, isporuku i modernizaciju naoružanja na postojećim brodovima, konsalting i tehničku podršku za izgradnju pomorske infrastrukture“.

London i Kijev potpisali su sporazum u novembru. U saopštenju, ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas i njegov kolega Aleksej Reznikov rekli su da dve vlade „nemaju želju da budu neprijateljske, niti da na bilo koji način nastoje da strateški opkole ili potkopaju Rusku Federaciju“.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici su nekoliko puta (lažno) alarmirali neminovnu ofanzivu poslednjih meseci, ukazujući na kretanje trupa Moskve u blizini njene granice sa Ukrajinom, gde je, kako procenjuju, stacionirano 100.000 ruskih vojnika.

Međutim, Kremlj je u više navrata odbacio optužbe da oružane snage zemlje planiraju da napadnu svog suseda, a njegov sekretar za štampu Dmitrij Peskov nazvao je takve tvrdnje „neosnovanim“.

BONUS VIDEO: RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!