AMERIKA I NATO NISU ODGOVORILI NA KLJUČNO PITANJE: Putin razgovarao sa Makronom

Novosti online

28. 01. 2022. u 15:21

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa francuskim liderom Emanuelom Makronom kome je saopštio da u odgovorima SAD i NATO o bezbednosnim garancijama nisu uzeta u obzir glavna pitanja koja zabrinjavaju Rusiju, saopštila je pres-služba Kremlja.

АМЕРИКА И НАТО НИСУ ОДГОВОРИЛИ НА КЉУЧНО ПИТАЊЕ: Путин разговарао са Макроном

Foto: AP

Kako je precizirano, Putin je istakao da će ruska strana pažljivo analizirati pisane odgovore na nacrte sporazuma o bezbednosnim garancijama od NATO-a i SAD, nakon čega će odrediti naredne korake.

- Istovremeno je skrenuta pažnja na činjenicu da u odgovorima SAD i NATO-a ipak nisu uzete u obzir glavne zabrinutosti Rusije kao što su sprečavanje širenja NATO-a, odustajanje od raspoređivanja udarnih sistema naoružanja u blizini ruskih granica, kao i vraćanje vojnog potencijala i infrastrukture bloka u Evropi na pozicije iz 1997. godine, kada je potpisan Osnivački akt Rusija-NATO - ističe se u saopštenju Kremlja.

Ignorisano je i ključno pitanje – "kako SAD i njihovi saveznici nameravaju da slede princip nedeljivosti bezbednosti koji je zabeležen u osnovnim dokumentima OEBS-a i Rusija-NATO, a koji pretpostavlja da niko ne treba da jača svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih zemalja".

Lideri su razgovarali i o situaciji u Ukrajini, a Putin je naglasio značaj striktnog poštovanja odredbi Minskih sporazuma od strane Kijeva, kao i drugih sporazuma, pre svega o uspostavljanju direktnog dijaloga sa Donjeckom i Luganskom i pravnom definisanju posebnog statusa Donbasa.

- Uzimajući u obzir rezultate sastanka političkih savetnika lidera zemalja "normandijskog formata" održanog u Parizu 26. januara, Francuska i Rusija su potvrdile da su raspoložene za dalji rad u ovom formatu - saopštava Kremlj.

Lideri su razgovarali i o situaciji oko Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu, a istaknuto je da Rusija i Francuska aktivno podržavaju međunarodne napore usmerenih na očuvanje i realizaciju akcionog plana.

Putin je razgovarao sa Makronom i o pojedinim aspektima bilateralne saradnje, između ostalog i u sferi nuklearne energije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Najnoviji ruski dron "Orion" razneo metu u paramparčad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SEVERNA KOREJA LANSIRALA BALISTIČKU RAKETU: 17. test od početka godine