VIKTORIJA NULAND: Nadamo se nastavku pregovora o garancijama bezbednosti s Rusijom

Novosti online

27. 01. 2022. u 21:59

AMERIKA čeka da Rusija prouči odgovor Vašingtona na predloge Moskve u vezi sa garancijama bezbednosti i nada se nastavku pregovora.

ВИКТОРИЈА НУЛАНД: Надамо се наставку преговора о гаранцијама безбедности с Русијом

Foto AP

-Nadamo se da će Moskva analizirati te predloge koje smo izneli i da će se vratiti za pregovarački sto, rekla je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.

Kako je navela, SAD su spremne i za bilateralne pregovore, kao i za razgovore u okviru NATO i OEBS.

-Rusija je juče dobila odgovore. Rekli su nam da im je potrebno malo vremena da ih analiziraju. Tako da je lopta sada na njihovoj strani, a mi smo spremni za pregovore – u bilateralnom formatu, formatu NATO-Rusija ili OEBS, čim budu spremni, rekla je ona na brifingu za novinare.

Ranije danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavo da Amerikanci u svom dokumentu nisu dali odgovor na najvažnije pitanje koje se tiču neširenja NATO dalje na istok.

-Nema pozitivne reakcije na glavno pitanje u tom dokumentu. Glavno pitanje je naš jasan stav o nedopustivosti daljeg širenja NATO-a na istok i raspoređivanja udarnog naoružanja koje bi moglo da ugrozi teritoriju Rusije, istakao je Lavrov.

On je dodao da SAD svesno ignorišu princip nedeljivosti bezbednosti, što Rusija ne može da prihvati.

Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da je malo razloga za optimizam nakon odgovora SAD na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama.

Podsetimo, Moskva je u decembru prošle godine uputila Zapadu u pisanoj formi zahteve za garancije bezbednosti. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

Potom su održani pregovori između Rusije i SAD bilateralno, u formatu Saveta Rusija-NATO i u okviru OEBS.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA - Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

GENERAL MIZINCEV: Isporučeno 245 tona humanitarne pomoći za Ukrajinu