NASTAVLJA SE SAGA O IZBORU PREDSEDNIKA: Italija sutra dobija prvog čoveka države, a možda i neće

M. Ostojić - Stalni dopisnik iz Rima

27. 01. 2022. u 19:45

I DANAS četvrtog dana glasanja nije se pojavilo na vidiku ime predsednika Republike Itaije, možda sutra ako ne bude iznenađenja, a traži se „kandidat super partes, osoba mudra, uravnotežena, sa autoritetom, nepristrasna i iznad partija suprotnih političkih polova“.

НАСТАВЉА СЕ САГА О ИЗБОРУ ПРЕДСЕДНИКА: Италија сутра добија првог човека државе, а можда и неће

Foto Tanajug-AP

Ovakvu deskripciju kandidata izneo je lider Demokratske paratije (PD) Enriko Leta, ali Liga na čelu sa Mateom Salvinijem ima svoje kandidate i za sada ne odustaje. Rezultat današnjeg glasanja sa kvorumom od 505 glasova (prosta većina plus jedan) istinski je zabrinjavajući, „pobedu“ sa 441 glasom odneli su uzdržani (sve partije desnog centra) potom slede beli listići (partije levog centra) a odlazeći predsednik Serđo Matarela koji ne želi da se kandiduje za drugi mandat posle sedam godina dobija i dalje veliki broj glasova.

Tako se uveliko i najavljivalo da se i danas, uprkos pravom noćnom presingu susreta lidera iz različitih partija, telefoniranjima, neće doći do imena naslednika Serđa Matarele, to se samo učinilo da bi moglo doći do deblokiranja situacije nakon deklarativnih zalaganja „završiti brzo“. I neki delegati iz regiona, ako se sutra ne okonča glasanje, najavljuju da će otići kući jer je ovakva situacija „krajnje neprihvatljiva“.

Kakva se budućnost profiliše, na prvoj poziciji se ukazalo kako se i naslućivalo u prethodna tri dana ime Pjer Ferdinando Kazinija, nekadašnjeg predsednika Parlamentarne skupštine kojeg podržavaju Enriko Leta (PD) i Mateo Renci lider partije „Italia viva“, desni centar ne, izuzev Silvia Berluskonija koji je telefonirao iz bolnice (gde se nalazi na kontrolnom pregledu) saglasivši se sa predloženim kandidatom.

Karakteristiku o uravnoteženoj ličnosti i super partes dao je Leta uz mišljenje da bi to bilo rešenje bez gubljenja vremena jer sa takvom ličnošću ne bi prevagnuo jedan politički deo nad drugim i tako predsednik ne bi poticao iz redova desnog centra, a imao bi saglasnost dela tog političkog pola preko Forca Italije i Berluskonija (koji je pre početka glasanja odustao od kandidature za predsednika Republike).

U svemu tome ostaje pitanje gde je Pokret 5 zvezdica, većinska partija u sadašnjoj Vladi koja nema svog kandidata i koji je evidentno razjedinjen da samo njen lider Đuzepe Konte daje izjave podvlačeći kako je za Mario Dragija ali na čelu Vlade a ne na putu za Kvirinal (palatu predsednika Republike), takav stav zagovara i većina lidera različitih političkih tabora jer postoji strah od prevremenih izbora.

Možda sutra na svetlost dana izađe ime novog predsednika Republike ako se ne nastavi sa filozofijom „pobednici“ i „pobeđeni“, razumni zagovaraju dijalog za rešenje kojim „treba da pobedi Italija“.

BONUS VIDEO: DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj - Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba