KRAJ ERE KLINTONOVIH SUDIJA: U Vrhovnom sudu SAD ima najviše sudija koje je imenovao Donald Tramp

D. D. S.

27. 01. 2022. u 13:09

Kad Stiven Brajer (83) ode sa mesta sudije Vrhovnog suda SAD, završava se uticaj bivšeg predsednika Bila Klintona na najviše američko sudsko telo. Klinton je u dva predsednička mandata, 1993-2001, imenovao dvoje sudija, od kojih je Rut Bajder Ginsburg preminula u 87. godini septembra 2020, a Brejer, nominovan maja 1994. godine, sada je odlučio da se povuče. U Vrhovnom sudu SAD sad je najviše "Trampovih sudija".

КРАЈ ЕРЕ КЛИНТОНОВИХ СУДИЈА: У Врховном суду САД има највише судија које је именовао Доналд Трамп

Foto: Tanjug/AP

Da je nekadašnja prva dama i američki državni sekretar, kasnije predsednički kandidat, Hilari Klinton izabrana za predsednika 2016. i 2020. godine, Brejerov odlazak bi stvorio priliku za četvrtog kandidata "imperije Klinton" u sudu. Umesto toga, troje izabranih sudija je pripalo nekadašnjem njenom protivkandidatu, bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu. Sada će predsednik Bajden dobiti svog prvog sudskog kandidata, a sud po odlasku Brejera neće imati predstavnika Klintonovih.

Trojica Trampovih imenovanih u sudu od devet članova su sudije Nil Gorsjuč (potvrđen 2017), Brent Kavano (2018) i Ejmi Koni Baret (2020).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a