NEĆEMO RAZMEŠTATI VOJSKU PO UKRAJINI: Stoltenberg poručio - spremni smo za razgovor, šaljemo ove nedelje predlog Rusiji

Tanjug

26. 01. 2022. u 00:38

NATO će kasnije ove nedelje poslati pisani predlog Kremlju kako bi "pokušao da pronađe put za napredak" u trenutku rastućih tenzija oko gomilanja ruskih trupa na granici Ukrajine, rekao je danas generalni sekretar Jens Stoltenberg.

НЕЋЕМО РАЗМЕШТАТИ ВОЈСКУ ПО УКРАЈИНИ: Столтенберг поручио - спремни смо за разговор, шаљемо ове недеље предлог Русији

Foto: Yves Herman, Pool via AP

- Navešćemo da smo spremni da sednemo i razgovaramo o kontroli naoružanja, razoružanju, transparentnosti vojnih aktivnosti, mehanizmima snižavanja rizika i drugim pitanjima koja se tiču evropske bezbednosti, a takođe smo spremni da saslušamo ruske zabrinutosti  - poručio je Stoltenberg za Si-En-En.

Govoreći iz Brisela, Stoltenberg je rekao da "još uvek postoji diplomatski izlaz" iz rusko-ukrajinske krize, "ali to zahteva da Rusija deeskalira i da pokaže spremnost da se u dobroj veri uključi u političke razgovore sa NATO-om i njihovim saveznicima".

Stoltenberg je naveo i da Alijansa neće razmeštati snage u Ukrajini.

- Borbene jedinice NATO-a neće biti raspoređene u Ukrajini, ali moramo biti sigurni da nema nesporazuma oko naše spremnosti, naše posvećenosti da odbranimo sve saveznike, posebno u istočnom delu alijanse - rekao je on za američku televizijsku mrežu.

Šef NATO-a je prošle nedelje najavio da će zapadna vojna alijansa uskoro poslati svoje pismene predloge Rusiji, odgovarajući na bezbednosne zahteve Moskve i predložiti ozbiljne razgovore o kontroli naoružanja i merama transparentnosti vojnih aktivnosti i raspoređivanja raketa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZAŠTO BEBE NE TREBA LJUBITI? Dr Milićević za Novosti: Kako da dete zaštitite od bolesti koja se vratila na velika vrata (VIDEO)