PUTIN U OBRAĆANJU SPORTISTIMA: Rusija i Kina protive se politizaciji sporta uoči ZOI

Tanjug

25. 01. 2022. u 14:09

Rusija i Kina protive se politizaciji sporta i demonstrativnim bojkotima uoči Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin obraćajući se sportistima svoje zemlje.

ПУТИН У ОБРАЋАЊУ СПОРТИСТИМА: Русија и Кина противе се политизацији спорта уочи ЗОИ

Foto AP

SAD su u grupi nekoliko zemalja koje su se zbog zabrinutosti za stanje ljudskih prva u Kini odlučile za tzv. diplomatski bojkot i neće slati političare ili druge zvanične državne predstavnike na ZOI sledećeg meseca, prenosi AP.

S druge strane, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin najavio je da planira da prisustvuje ZOI i da se sastane sa kineskim liderom Si Đinpingom.

- Smatram da je osnovni cilj sportskih takmičenja masovna populkarizacija sporta i jačanje prijateljstva među narodima. Ove pristupe dele i organizatori predstojećih Igara, naši kineski prijatelji. Zajedno se borimo protiv politizacije sporta i demonstrativnih bojkota. Podržavamo tradicionalne olimpijske vrednosti, pre svega, jednakost i pravičnost, poručio je Putin.

Umesto uobičajene ceremonije u Moskvi pre odlaska ruskih timova na Olimpijske igre, Putin se video-linkom obratio sportistima okupljenim u trenažnim centrima širom zemlje.

- Molim vas i sve vaše saigrače da rigorozno poštujete sve zahteve organizacionog komiteta ZOI i da se striktno pridržavate svih medicinskih insgtrukcija" rekao je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

BONUS VIDEO: 

POTUKLI SMO I "DRIM TIM": Pre 19 godina Beograd je iz Indijanapolisa dočekao naše zlatne košarkaše

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZELENSKI ŽELI VIŠE PRITISKA NA RUSIJU: Ukrajinski predsednik razgovarao sa Olafom Šolcom