SVET JE NA KLJUČNOJ PREKRETNICI PANDEMIJE: Direktor SZO - "Ne možemo joj dozvoliti da se tetura između panike i zanemarivanja"

Tanjug

24. 01. 2022. u 10:51

GENERALNI direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus pozvao je danas sve zemlje sveta da rade zajedno kako bi okončale akutnu fazu pandemije, navodeći da za to sada imaju sve raspoložive alate.

СВЕТ ЈЕ НА КЉУЧНОЈ ПРЕКРЕТНИЦИ ПАНДЕМИЈЕ: Директор СЗО - Не можемо јој дозволити да се тетура између панике и занемаривања

Tedros Adhanom Gebrejezus / Foto Tanjug-AP

- Pandemija kovida-19 sada ulazi u treću godinu i mi smo na ključnoj prekretnici - izjavio je Gebrejesus na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom ministarkom razvoja Svenjom Šulc, a prenosi agencija Rojters.

Kako je dodao, za okončanje akutne faze pandemije je neophodno da sve zemlje rade zajedno.

- Ne možemo joj dozvoliti da nastavi da se odugovlači i da se tetura između panike i zanemarivanja - poručio je direktor SZO.

Tedros je rekao i da je Nemačka postala najveći donator SZO, ali nije naveo dodatne detalje.

Istovremeno, nemačka ministarka Šulc je istakla da je glavni prioritet Nemačke, koja je preuzela predsedavanje G7, okončanje pandemije širom sveta, i pozvala je na “masovno ubrzanje globalne kampanje vakcinacije“ kako bi se to postiglo.

Ovim događajem u Ženevi započinju jednonedeljni sastanci Izvršnog odbora SZO na kojima će se raspravljati o ključnim aspektima budućnosti te zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija, ali i o Tedrosovom drugom mandatu na mestu šefa SZO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NOVE IGRE ZA NOVE POBEDE: Nikad veća ponuda za Rolan Garos i mečeve Novaka Đokovića