BUGARSKA SPREMNA ZA EVENTUALNI RAT U UKRAJINI: Kupićemo i podmornice i eskadrilu F-16

Novosti online

21. 01. 2022. u 15:35

NATO radi na tri moguća scenarija po pitanju potencijalnog konflikta između Rusije i Ukrajine, izjavio je ministar odbrane Bugarske Stefan Janjev.

БУГАРСКА СПРЕМНА ЗА ЕВЕНТУАЛНИ РАТ У УКРАЈИНИ: Купићемо и подморнице и ескадрилу Ф-16

Foto printskrin YouTube Armymedia BG

Prema njegovim rečima, odluka po ovom pitanju će biti doneta u narednih nekoliko nedelja, a u februaru će se održati sastanak ministara odbrane na kome će Bugarska nastupi sa nacionalne pozicije.

Janjev, kako sam kaže, nastavlja da se pridržava ranije izraženog mišljenja da će razmeštanje dodatnih snaga NATO-a dovesti do eskalacije napetosti.

On je naveo da konflikt niko ne želi, ali da Bugarska može da odgovori.

-Ljudi stradaju u ratu, niko ne želi rat, ali smo odgovorni za preduzimanje mera. Bugarska vojska je pozvana da održava borbenu gotovost i na taj način ona osigurava suverenitet i teritorijalnu celovitost. Naša vojska može da reaguje u slučaju razvoja negativnog scenarija između Ukrajine i Rusije, izjavio je Janjev u intervjuu bugarskom portalu Nova.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Dodao je i da će se tokom 2022. godine nastaviti modernizacija oružanih snaga i da će se u kopnenoj vojsci, verovatno, pojaviti nova oklopna vozila. Pored toga, Bugarska sa nekim zemljama razmatra kupovinu dve rashodovane podmornice, ali da se ne zna tačan datum kupovine.

Što se tiče kupovine nove partije lovaca F-16, Bugarska planira da ima celokupnu eskadrilu, ali će nova kupovina zavisiti od uslova koje će predložiti Amerika.

-Za sada ne mogu da odgovorim kada ćemo ih kupiti. Trebalo bi da početkom marta dobijemo odgovor američke vlade na zahtev koji smo poslali prošle godine o mogućnostima isporuke osam novih aviona. Kada vidimo uslove i u skladu sa našim budžetom, tada će nam biti jasnija situacija, rekao je ministar odbrane Bugarske.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA: Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?