ULAGANJA U SVEMIRSKU INFRASTRUKTURU PORASLA U 2021. GODINI: Uloženo duplo više novca nego lane

Novosti online

20. 01. 2022. u 12:47

KOMPANIJE koje grade i lansiraju satelite privukle su u 2021. godini rekordnih 14,5 milijardi dolara ulaganja, gotovo upola više nego u godini ranije, saopštila je fabrika Space Capital.

УЛАГАЊА У СВЕМИРСКУ ИНФРАСТРУКТУРУ ПОРАСЛА У 2021. ГОДИНИ: Уложено дупло више новца него лане

Foto: Printscreen

Samo u posljednja tri meseca prošle godine ulaganja u infrastrukturu u svemiru dostigla su čak 4,3 milijarde dolara, takođe najviše u istoriji razvoja takvih projekata, pokazuje godišnji izveštaj fabrike specijalizovana za ulaganja u svemirske tehnologije.

Oprema i softver za povezivanje satelita i obradu njihovih podataka privukli su u četvrtom prošlogodišnjem tromesečju 9,8 milijardi dolara ulaganja, a specijalni softver za korišćenje tih podataka 600 miliona.

Veliki investicioni ciklusi na kraju 2021. uključuju 1,4 milijarde dolara ulaganja u Sierra Space, te 337 miliona uloženih u SpaceX i 250 miliona koje je privukao Planer Labs.

- U budućnosti vidimo ogromne mogućnosti za podsticanje masovnih ulaganja u postojeću infrastrukturu, uz paralelnu potragu za novim pristupima izgradnji i upravljanju svemirskom imovinom - rekao je izvršni partner Space Capitala Čad Anderson.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a