DA LI JE OMIKRON KRAJ PANDEMIJE? Ovo su predviđanja o tome kada će bolest postati endemska

Tanjug

18. 01. 2022. u 21:08

SAVETNIK Bele kuće za medicinska pitanja Entoni Fauči ukazao je da je još prerano previđati da li će brzo širenje omikron soja korona virusa pomoći da se pandemija pretvori u endemsku fazu kojom je lakše upravljati, ali je izrazio nadu da će tako biti.

ДА ЛИ ЈЕ ОМИКРОН КРАЈ ПАНДЕМИЈЕ? Ово су предвиђања о томе када ће болест постати ендемска

Foto Tanjug

Govoreći na onlajn Svetskom ekonomskom forumu, Fauči je podsetio da su endemske bolesti one koje su stalno prisutne u ljudskoj populaciji, ali ne utiču na alarmantno veliki broj ljudi i ne remete redovne društvene procese kao pandemije.

Postoje izgledi da bi omikron soj, koji je lako prenosiv ali izaziva lakšu kliničku sliku bolesti, mogao biti varijanta koja će pandemiju pretvoriti u endemsku fazu.

Međutim, Fauči upozorava da je takav scenario moguć pod uslovom da se ne pojavi novi soj koji bi bio otporan na imunološki odgovor na prethodnu varijantu, prenosi Si-En-En.

- Imali smo sreće što omicron varijanta ne deli neke od karakteristika delta soja. Međutim, obim i srazmere zaražavanja omokronom prevazilaze taj manji nivo patogenosti - predočio je dr Fauči.

On je ukazao da se, po svemu sudeći, ove godine nećemo osloboditi prisustva virusa.

- Virus možda nikada nećemo uspeti da iskorenimo jer virusi koji izazivaju pandemije lako mogu da postanu deo ekosistema - zaključio je dr Entoni Fauči savetnik Bele kuće za medicinska pitanja.

BONUS VIDEO - Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri