LAVROV - "RUSKA AGRESIJA" JE IZGOVOR ZAPADA: Prva službena poseta nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok Moskvi

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

18. 01. 2022. u 20:34

PRVA službena poseta nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok Moskvi biće zapamćena po njenoj izjavi da je istorija odnosa Nemačke i Rusije "istovremeno i bol i zadatak današnjih i budućih generacija za pomirenje".

ЛАВРОВ - РУСКА АГРЕСИЈА ЈЕ ИЗГОВОР ЗАПАДА: Прва службена посета немачке министарке спољних послова Аналене Бербок Москви

Sergej Lavrov i Analena Berbok / Foto AP

Ministarka Berbok je rekla da se u njoj dok je stajala kraj Spomenika neznanom junaku u blizini Kremlja nakupio stid jer ništa ne može da nadoknadi stradanja i bol koje su Nemci naneli narodu SSSR-a.

U razgovoru sa ministrom Sergejom Lavrovom gošća iz Nemačke je kazala da su odnosi sa Rusijom veoma važni novoj vladi Nemačke i njoj lično. Alternativa dobrim i stabilnim odnosima dveju zemalja ne postoji.

Lavrov i njegova gošća razgovarali su o najaktuelnijim pitanjima za te dve zemlje ali i o bezbednosti u Evropi kao i o nastavku pregovora o realizaciji Minskih dogovora.

Moskovski domaćin je istakao da su za njegovu zemlju neprihvatljiva traženja Zapada da se ruska vojska povuče u kasarne, reč je o trupama koje se nalaze blizu granice sa Ukrajinom, jer ona ima pravo da se kreće na teritoriji svoje zemlje.

- To što zapadni političari nazivaju ruskom eskalacijom je kretanje njene vojske na sopstvenoj teritoriji što rade sve zemlje za vreme manevara. Rusija ne stvara nikakve povode za konfliktnu situaciju sa Ukrajinom - rekao je Lavrov i dodao da Zapad ima duple standarde i smatra da Moskva nema pravo kada se protivi da oni provode manevre u blizini ruskih granica. Izjave o "ruskoj agresiji" su samo opravdanje da se razmesti što više vojne tehnike NATO u blizini ruskih granica.

- Rusija traži garancije svoje bezbednosti i u Berlinu su spremni za ozbiljni dijalog sa Rusijom o uzajamnim koracima koji će ojačati opštu evropsku bezbednost - izjavila je Analena Berbok.

Pretnje novim sankcijama Rusiji Sergej Lavrov je nazvao odrazom nekih emocija unutar zapadnih zemalja, a u Moskvi će ocenjivati i reagovati na osnovi konkretnih dela Zapada. On je naglasio da Rusija "nikome ne preti već sluša pretnje na svoj račun".

Na pregovorima u Moskvi se razgovaralo i o problemima koje imaju ruski novinari koji rade u Nemačkoj.

- Postoje razlozi koji nas navode da mislimo da vlasti Nemačke vrše pritisak na "Rusiju danas" u Nemačkoj. Ne bismo želeli da i mi počnemo da ometamo rad nemačkih novinara u Ruskoj Federaciji, ali ćemo možda biti prisiljeni da to učinimo - kazao je Lavrov i podvukao da nemački i ruski mediji treba da rade u istim uslovima. Nemačka je nedavno blokirala novi kanal "Rusije danas" na "Jutjubu".

OPET O GASOVODU "SEVERNI TOK 2"

SERGEJ Lavrov je razgovarao sa koleginicom iz Nemačke i o sertifikaciji gasovoda "Severni tok 2" i upozorio je na kontraproduktivnost politizacije tog projekta. Nova nemačka ministarka je u ponedeljak u Kijevu, a zatim i u utorak u Moskvi, ponovila ono što je ranije tvrdila Angela Merkel - ako Rusija bude koristila energetiku kao oružje, posledica toga će biti zaustavljanje "Severnog toka 2".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati