NEMAČKA MINISTARKA PORUČILA: „Severni tok 2“ je više od komercijalnog projekta

Novosti onlajn

28. 12. 2021. u 17:22

ŠEFICA diplomatije Nemačke Analena Berbok istakla je geostratešku ulogu gasovoda "Severni tok 2" - za nju on je više od privatnog ekonomskog projekta, kako ga je ranije okarakterisao kancelar Olaf Šolc.

НЕМАЧКА МИНИСТАРКА ПОРУЧИЛА: „Северни ток 2“ је више од комерцијалног пројекта

Analena Berbok, kopredsednica Zelenih / Foto AP

- Poslednjih nekoliko godina, uzevši u obzir različita mišljenja o projektu u Evropi, jasno su pokazali kakvu geostratešku ulogu igra Severni tok 2 - rekla je Berbokova u intervjuu agenciji DPA.

Novi nemački kancelar, socijaldemokrata Olaf Šolc uskoro nakon stupanja na dužnost izjavio je da proces sertifikacije "Severnog toka 2" ima administrativni karakter i da nemački regulator donosi odluke, ne osvrćući se na politiku, pošto se radi o komercijalnom projektu. Po ovom pitanju i Berbokova ima slično mišljenje.

- Proveru da li je projekat u skladu sa evropskim zakonom vrši Federalna mrežna agencija. Olaf Šolc i ja imamo slično mišljenje, samo koristimo različite reči za ovu situaciju - zaključio je Berbok.

Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)