KORONA DIVLJA U ITALIJI: Preminulo dete, zaraženo sve više mališana do 4 godine

Milica Ostojić

13. 01. 2022. u 16:03

BROJ dece pozitivne na korona virus u Italiji alarmantno je povećan tokom jedne nedelje.

КОРОНА ДИВЉА У ИТАЛИЈИ: Преминуло дете, заражено све више малишана до 4 године

Foto Tanjug-AP

Takođe, broj pacijenata koji su se javili u stanice Hitne pomoći uvećan je za 600, a 76 odsto su nevakcinisana deca između 5 i 18 godina. Njih petoro je smešteno na intenzivnoj nezi, a zabeležen je i jedan smrtni slučaj.

Najalarmantniji podatak je da je od tog broja 69 procenata deca do 4 godine, čiji su roditelji nevakcinisani.

 U Milanu je 4. januara otvoreno u bolnici San Paolo novo odelenje kovida za novorođenčad, jer se u Lombardiji beleži najveći porast zaražene dece i ponajviše između 5 i 11 godina, među kojima je vakcinisanost još veoma na niskom broju, a zaraznost porasla za 70 odsto - objašnjava direktor pedijatrije i Neonatologije u bolnici San Paolo Đuzepe Banderali.

Posebno je dramatičan porast koji rezultira iz sedmice između 28. decembra i 5. januara kada je uvećan broj kreveta za smeštaj za 600 mesta, od mladih pacijenata njih 268 je ispod 19 godina smeštenih na intenzivnoj terapiji zbog kovida, od njih 68 su deca sa manje od 3 godine, 24 pacijenta između 3 i 5 godina, 59 između 6. i 11. godina, 61 između 12. i 15. godina a njih 76. između 16. i 19. godina. Nisu svi slučajevi sa visokim rizikom, ali se upozorava da kod dece iznad 10 godina raste rizik da obole od ozbiljnijih formi virusa.

Novi soj virusa omikron daleko je više pogodio osobe ovog starosnog doba, poslednji podatak koji se odnosi na 10 januar: od 212 smeštene dece njih 134. su novorođenčad i deca do 4 .godine, među njima je 13 na intenzivnoj terapiji a 9. je od nevakcinisanih roditelja i dr Alberto Zanobini predsednik Udruženja pedijatara apeluje da se deca vakcinišu što pre, a ona koja još ne primaju vakcinu roditelji vakcinišite se vi i zaštitite svoju decu imunizacijom.

BONUS VIDEO: KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA! Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OŠTRIM PREDMETOM NASRNUO NA TRI ŽENE: Policija savladala napadača, više osoba završilo u bolnici