POVEĆAN BROJ OBOLELIH OD OMIKRONA: Do 200. 000 testiranih dnevno u Izraelu

Tanjug

10. 01. 2022. u 17:02

ZBOG pojave omikron soja kao i u celom svetu i u Izraelu je došlo do povećanja broja obolelih od kovida, rekao je načelnik Odeljenja za međunarodne odnose u Ministarstvu zdravlja Izraela Ašer Salmon navodeći da je prethodne nedelje samo urađeno i do 200.000 testova dnevno na devet miliona stanovnika.

ПОВЕЋАН БРОЈ ОБОЛЕЛИХ ОД ОМИКРОНА: До 200. 000 тестираних дневно у Израелу

Foto: EPA

- Zvuči nemoguće, ali je tako - kazao je Salmon tokom onlajn brifinga na temu "Izrael u borbi protiv kovid-19 - omikron i četvrta doza vakcine".

Salmon navodi i da ima određen broj asimptomatskih slučajeva i da omikron soj izaziva blaži oblik bolesti, ali upozorava da virus i dalje nije bezopasan.

- Deluje da zbog brojnih mutacija u virusu korona izaziva lakši oblik bolesti i da se omikron više zadržava u gornjem respiratornom sistemu, nego što napada pluća, što smo videli na početku pandemije kada su kliničke slike bile teže. Međutim, to ne znači da je virus bezopasan - kazao je Salmon.

Dodaje da čak i ako jedan od pet pacijenata završi u bolnici, što se videlo u ranijim talasima, to znači da će Izrael imati veliki broj hospitalizacija u roku od dve nedelje.

Salmon napominje da bi možda mogao da se promeni i sistem testiranja s obzirom na to da se zbog velikog broja testiranih na dnevnom nivou rezultati PCR testova čekaju i do četiri dana.

Zbog toga, kako kaže, u Izraelu se razmišlja da se ljudi koji su u manjem riziku od dobijanja težeg oblika kovida, a to su mlađi ljudi, testiraju uglavnom antigenskim testovima.

- Ali, takav pristup ima ograničenja, jer je manje precizan od PCR testa - dodao je on.

Kada je reč o vakcinama i zaštiti na duži rok, Salmon navodi da će biti ispitano koliko je vakcina potrebno za adekvatnu zaštitu i dodaje da veruje da će biti dovoljna jedna doza godišnje.

- To je optimističan pogled na situaciju, ali mislim da bi ta vakcina mogla da se prima na jesen i da će to biti dovoljno - kazao je Salmon.

BONUS VIDEO: Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MAKRON MOLIO PUTINA: Napet telefonski razgovor četiri dana pre rata: Zelenski vas laže, ljude su spaljivali