AMERIKU ČEKA ASIMETRIČNI GRAĐANSKI RAT? Knjiga analitičarke CIA šokirala političku elitu, SAD više nisu demokratija, dolazi vreme nasilja!

M.Đorđević

10. 01. 2022. u 12:45

UPRAVO OBJAVLjENA knjiga pod naslovom "Kako počinju građanski ratovi i kako ih zaustaviti" profesorke Barbare F. Volter, politikologa sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu, šokirala je političku elitu i intelektualnu javnost Amerike.

АМЕРИКУ ЧЕКА АСИМЕТРИЧНИ ГРАЂАНСКИ РАТ? Књига аналитичарке ЦИА шокирала политичку елиту, САД више нису демократија, долази време насиља!

Foto: Printskrin

Godinu dana posle upada desničara u Kapitol, u američkoj javnosti je sve češća teza da se zemlja nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi, da se sistem nalazi između demokratije i autokratije, a sve više se pominje i mogućnost građanskog rata. 

Na to upozorava i kolumnista vrlo uglednog magazina Nju jorker Dejvid Remnik, koji je čitaocima skrenuo pažnju na nedavno objavljenu knjigu "Kako počinju građanski ratovi i kako ih zaustaviti" profesorke Barbare F. Volter, politikologa sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu.

Teza profesorke Volter da su SAD na ivici unutrašnjeg nasilnog sukoba izazvala je veliku pažnju javnosti pošto je ona bila u savetodavnom komitetu CIA pod nazivom "Radna grupa za političku nestabilnost", u kojoj je proučavala korene političkog nasilja u nacijama od Šri Lanke do bivše Jugoslavije. 

Prema njenom mišljenju, Amerika više nije puna demokratija, nego zemlja u statusu koji naučnici nazivaju „anokratija“, odnosno u stanju između demokratije i autokratije, radikalno povećava verovatnoću epizodnog krvoprolića u Americi, pa čak i rizik od građanskog rata.

U svojoj knjizi i u razgovoru za ovonedeljni Nju jorker radio sat, Volter je jasno stavila do znanja da želi da izbegne senzacionalizam i izazivanje panike, ali je rekla da američki građanski rat u 21. veku ne bi ličio na sukob iz 19. veka. Umesto toga, ona predviđa, ako dođe do najgoreg, Ameriku čeka era raštrkanih, ali upornih akata nasilja: bombaških napada, političkih ubistava, akata asimetričnog ratovanja koje bi sprovodile ekstremističke grupe. 

Profesorka Valter je navela i da, kao neko ko je proučavao preduslove građanskih sukoba širom sveta, smatra da su SAD na nizbrdici.

- Ako se odbaci američko zamozadovoljstvo i "mitologija 4. jula", i ako se realno proceni svaki od uslova koji građanski rat čine verovatnim, moramo zaključiti da su Sjedinjene Države ušle u veoma opasnu teritoriju, kaže ona.

Njena knjiga je ocenjena kao veoma važna, jer profesorka Volter definiše način kako će se građanski rat voditi u 21. veku. Oslanjajući se na najnovija međunarodna istraživanja i lekcije iz preko 20 zemalja, Volter identifikuje ključne faktore rizika, od demokratskog nazadovanja do frakcionaštva i politike ostrašćenosti. Građanski rat danas neće izgledati kao Amerika 1860-ih, Rusija 1920-ih ili Španija 1930-ih. Počeće sporadičnim aktima nasilja i terora, podstaknutih društvenim medijima.

- Amerika ne ide ka fašizmu ili putinizmu, ali mislim da bismo mogli da idemo ka ponavljanju ustavnih kriza, periodima konkurentske autoritarne i manjinske vladavine, i epizodama prilično značajnog nasilja koje bi moglo uključivati bombaške napade, atentate, i mitinge na kojima se dešavaju ubistva, istakla je Valter.

BONUS VIDEO: 

Koje teške reči koriste kandidati u američkoj predsedničkoj kampanji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori