OSUĐENA MILJENICA SILICIJUMSKE DOLINE: Milijarderka Elizabet Holms (37) na sudu u Kaliforniji, dovela investitore u zabludu

D. SAVIĆ

04. 01. 2022. u 22:08

NAZIVALI su je "sledećim Stivom Džobsom", poslovni magazin "Forbs" ju je proglasio "najmlađom milijarderkom na svetu koja se sama obogatila", magazin "Tajm" ju je stavio na listu najuticajnijih ljudi u 2015. godini, a sada je Elizabet Holms (37) osuđena u Kaliforniji za prevaru investitora.

ОСУЂЕНА МИЉЕНИЦА СИЛИЦИЈУМСКЕ ДОЛИНЕ: Милијардерка Елизабет Холмс (37) на суду у Калифорнији, довела инвеститоре у заблуду

Foto AP

Posle višemesečnog suđenja, zaključeno je da je svesno lagala investitore o tehnologiji za koju je tvrdila da može da otkrije bolesti iz samo nekoliko kapi krvi. Porota ju je proglasila krivom po četiri od 11 tačaka optužnice koje predviđaju zatvorsku kaznu od 20 godina.

Holmsova, koja je osnovala korporaciju "Teranos" još kao tinejdžerka, ubrzo pošto je napustila hemijsko inženjerstvo na Univerzitetu Stenford, bila je primorana da zatvori firmu 2018. godine, kada je izbio skandal. Njen "Teranos", u jednom trenutku procenjen na devet milijardi dolara, bio je "miljenik" Silicijumske doline, pa je uspeo da prikupi više od 900 miliona dolara od milijardera kao što su medijski magnat Rupert Mardok, ili tehnološki mogul Lari Elison.

Firma je obećavala revoluciju u zdravstvenoj industriju testom koji bi mogao da otkrije rak, ili dijabetes, iz samo nekoliko kapi krvi. Ali, ove tvrdnje su počele da padaju u vodu od 2015. godine, kada je istraga "Volstrit džornala" izvestila da njena tehnologija za testiranje krvi ne funkcioniše.

Iskazima 30 svedoka tužilaštvo je pokušalo da dokaže da je Holmsova znala da je proizvod koji je prodavala investitorima, mašina "Edison", lažna i da se njena kompanija potajno oslanjala na komercijalno dostupne mašine za izvođenje testova. Na suđenju je više direktora laboratorija svedočilo da su Holmsovoj rekli o nedostacima u "Teranosovoj" tehnologiji, ali da su dobili instrukcije da "smanje zabrinutost". Holmsova je uveravala investitore da tehnologija funkcioniše.

Holmsova je priznala greške u "Teranosovoj" operaciji, ali je tvrdila da nikada nije svesno prevarila ni pacijente, ni investitore. Pad njene firme potresao je celu Silicijumsku dolinu.

BEZ EMOCIJA

Holmsova nije privedena i još nije potvrđen datum izricanja presude, a novo ročište zakazano je za sledeću nedelju. Novinari u sudnici rekli su da je Holmsova, koja je prošle godine rodila prvo dete, pokazala malo emocija kada su presude pročitane. Samo je zagrlila supruga Bilija Evansa i roditelje i napustila sudnicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju