AMERIKANCI POBEGLI IZ SIRIJE? Veći deo trupa iz Al Tanfa sklonio se u Jordan

Novosti online

04. 01. 2022. u 00:32

KOALICIJA predvođena SAD povukla je većinu svojih trupa iz garnizona Al-Tanf na jugoistoku Sirije u Jordan, izvestila je 3. januara Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

АМЕРИКАНЦИ ПОБЕГЛИ ИЗ СИРИЈЕ? Већи део трупа из Ал Танфа склонио се у Јордан

Foto: Tanjug/AP

Prema posmatračkoj grupi sa sedištem u Londonu, koalicija je preduzela korak iz straha da bi proiranske snage u Siriji ili Iraku mogle da napadnu garnizon samoubilačkim dronovima ili raketama u čast sećanja na Abu Mahdija al-Muhandisa, zamenika komandanta Jedinica narodne mobilizacije, i komandanta iranskih snaga Kuds general-majora Kasema Sulejmanija, koje su SAD ubile pre tačno dve godine.

- Koalicija drži jedan broj svojih vojnika u bazi u posebnim skloništima koja je teško probiti, a najveći deo trupa se povukao u Jordan - navodi se u izveštaju SOHR-a.

Koalicija predvođena SAD je takođe naredila svojoj glavnoj proksi grupi u Al-Tanfu, Revolucionarnoj armiji komandosa (MaT), da rasporedi svoje borce van garnizona.

Oko 200 američkih vojnika i oko 300 boraca MaT obično je raspoređeno u garnizonu Al-Tanf. Koalicija koju predvode SAD održava zonu zabrane letova i vožnje u dužini od 55 kilometara oko garnizona.

Dana 20. oktobra Al-Tanf je bio napadnut. Garnizon je gađan sa pet samoubilačkih dronova i indirektnom vatrom. U napadu je pričinjena ozbiljna materijalna šteta. Međutim, nije bilo žrtava. Dana 14. decembra ratni avion Kraljevskog vazduhoplovstva oborio je jednu od dve male bespilotne letelice koje su probile Al-Tanfovu zonu zabrane letenja.

Američki zvaničnici veruju da iza napada 20. oktobra i incidenta sa dronovima 14. decembra stoje Iran ili snage koje podržava Iran.

SAD tvrde da su njihove snage prisutne u Al-Tanfu kako bi se suprotstavile ISIS-u u centralnim i južnim delovima Sirije. Međutim, garnizon je zapravo osnovan 2016. godine da blokira strateški auto-put koji povezuje sirijsku prestonicu Damask sa prestonicom Iraka Bagdadom.

(SrbijaDanas)

BONUS VIDEO: RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)