BRZI RAST UKRAJINSKE RATNE FLOTE: Kijev želi da ojača mornaricu i cilj je da imaju 52 broda i patrolna čamca

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

03. 01. 2022. u 22:23

UZ pomoć Velike Britanije Ukrajina želi da izgradi dve vojno - morske baze u Berdjansku i Očakovu. Novi ministar odbrane Aleksej Reznikov je minulih dana izjavio da je razvoj vojne mornarice jedan od prioriteta Ukrajine. Govoreći u parlamentu, on je obelodanio da postoje dogovori sa Velikom Britanijom oko razvoja ukrajinske flote. Rukovodstvo u Kijevu već je usvojilo dokument "Strategija vojno-morske flote do 2035. godine".

БРЗИ РАСТ УКРАЈИНСКЕ РАТНЕ ФЛОТЕ: Кијев жели да ојача морнарицу и циљ је да имају 52 брода и патролна чамца

Ukrajinska fregata "Getman Sagjdačni"

Po novoj koncepciji Ukrajina će najvećim delom imati manje, brze brodove koji će biti tako naoružani da mogu zaustaviti mnogo veća protivnička plovila. Cilj ukrajinskog rukovodstva je da imaju 52 broda i patrolna čamca.

Posle pripajanja Krima Rusiji, Ukrajina je izgubila 51 plovilo i ostala su joj tek četiri ratno sposobna broda - fregata "Getman Sagadačni", korveta "Ternopolj", veliki desantni brod "Konstantin Oljšanski" i komandni brod "Slavutič".

Samo trećina mornara i oficira ostala je lojalna novim ukrajinskim vlastima. U obnovi flote očekuju najveću pomoć od SAD, Velike Britanije i Turske.

Sada Ukrajina u saradnji sa Turskom gradi prvu korvetu. Telo savremenog broda biće napravljeno u Turskoj, a onda će u brodogradilištu u Nikolajevu u Ukrajini biti dovršeno. Motori će biti ukrajinski, a ostalo će montirati zajedno turski i ukrajinski stručnjaci. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski veruje da će ta savremena korveta biti gotova do 2023. godine.

Planirano je da se druge korvete grade u Nikolajevu sa što više domaćih delova. Te korvete su predviđene za borbu protiv protivničkih plovila i praviće se po stelt-tehnologiji. Dužina takvih korveta je 100 metara, brzina je 30 čvorova, a broj članova posade je 100 oficira i mornara. Naoružane će biti raketama "harpun" i torpedima.

Ukrajina očekuje i isporuka 16 novih brzih američkih čamaca. Kijev je 2020. zaključio dogovore, memorandume i protokole o namerama da kupi pet korveta, osam raketnih čamaca i 39 patrolnih čamaca.

BRITANCI IH OBUČAVAJU

U UKRAJINI se već nalaze predstavnici komande Kraljevske flote kao i Kraljevske morske pešadije koji rade na obuci mornaričkog oficirskog kadra. Njihov zadatak je da u skladu sa kriterijumima NATO obučavaju ukrajinsku mornaricu. Za dve nedelje ukrajinski mornari su trebalo da prođu kurs ne samo na kopnu već i na britanskim patrolnim brodovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)