PET MINUTA DO CILJEVA U UKRAJINI: Vladimir Putin o modernom oružju u ruskoj armiji i međunarodnom odnosu snaga

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

21. 12. 2021. u 23:24

ZA sadašnju situaciju u Evropi krive su Sjedinjenje Američke Države, jer povećavaju svoje snage, i NATO. One pod raznim izgovorima dejstvuju hiljadama kilometara daleko od svoje teritorije. Kada im smeta statut OUN kažu da je on zastareo, a kada im ide u prilog, onda se odmah oslanjaju na međunarodno pravo, rekao je u utorak Vladimir Putin na proširenom kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije.

ПЕТ МИНУТА ДО ЦИЉЕВА У УКРАЈИНИ: Владимир Путин о модерном оружју у руској армији и међународном односу снага

Foto AP

On je kazao i to da mu je dosadilo zapadno manipulisanje sa međunarodnim pravom. Putin je podsetio da su SAD bombardovale Jugoslaviju i uništile zemlju.

- U toj balkanskoj zemlji je bio unutrašnji konflikt, ali niko nije dao pravo Amerikancima da bombarduju jednu evropsku prestonicu - kazao je Putin. - Oni su tako rešili, a za njima su krenuli njihovi sateliti.

On je podsetio i da su Amerikanci ušli u Irak i kasnije se pravdali da je to bila greška njihovih obaveštajaca.

Putin je ocenio je da je širenje NATO na istok posledica euforije posle pobede u Hladnom ratu i pogrešne procene i dodao da je Rusija spremna da preduzme vojno-tehničke mere ako se NATO približi njenim granicama.

- SAD i njihovi saveznici moraju da shvate da, ako se i dalje približavaju našim granicama, Rusija jednostavno nema gde da se povuče ako se njihovo oružje pojavi u Ukrajini. To nije na hiljade kilometara daleko od naše granice, to je na pragu naše kuće - rekao je Putin. - Ali treba da znaju da je vreme leta ruskih raketa do tamo sedam do 10 minuta, a našeg hipersoničnog oružja do pet minuta.

Ministar odbrane RF Sergej Šojgu upozorio je da privatne vojne američke kompanije pripremaju provokacije u Ukrajini u gradovima Avdejevka i Krasni Liman. Tamo su dovezene neke hemijske komponente. U Ukrajini se sada nalazi oko 120 pripadnika američkih privatnih vojnih kompanija.

Šojgu je govorio i o tome da se na teritoriji istočne Evrope nalazi oko 8.000 američkih vojnika, a planira se i formiranje brigade koja će biti naoružana raketnim oružjem. Dodao je i da NATO na vežbama razrađuje opcije primene koalicionih snaga protiv Rusije, uz učešće Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

Putin je zadovoljan stanjem i jačanjem ruske armije. On je istakao da se uprkos epidemiji korone, ispunjavaju svi postavljeni zadaci. Ruska armija naoružana je sa 71 odsto savremenim oružjem, a u strateškim atomskim oružanim snagama čak 89 odsto. Najnovije hipersonično oružja "avangard" i "kinžal" već je na bojevom dežurstvu. Ruske podmornice i ratni brodovi bili su u svim morima i okeanima. Putin je istakao da raste bojeva gotovost što se videlo na manevrima "Zapad 2021".

PRELAZAK CRVENE LINIJE

MOSKVA će pokušaje nasilnog uvlačenja Gruzije u NATO smatrati prekoračenjem crvene linije, upozorio je u utorak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ali nije iznosio hipotetičke scenarije u slučaju ulaska Gruzije u Severnoatlantsku alijansu, protivno volji većine građana Gruzije.

POZABAVITE SE RUSKOM ZABRINUTOŠĆU

ČEKAMO konkretne, prave korake da se pozabavite ruskom zabrinutošću. Došao je trenutak - poručio je Amerikancima Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije u pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja.

- Mislim da NATO i Vašington shvataju o čemu se radi. Verujem da će razgovori ipak početi - izjavio je Gavrilov, dodavši da "napori da se postignu dogovori, isto kao i novac, vole tišinu".

Istovremeno, Džejk Saliven, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džozefa Bajdena izrazio je, tokom razgovora sa ruskim kolegom Jurijem Ušakovom, spremnost Vašingtona da se uključi u diplomatiju na više kanala, uključujući i bilateralne razgovore, saopšteno je iz Bele kuće.

Salivan je naglasio da "svaki dijalog mora biti zasnovan na reciprocitetu i morao bi se baviti zabrinutošću SAD i saveznika u vezi sa postupcima Rusije". Saveta za nacionalnu bezbednost SAD je precizirao da se može govoriti posebno i o bilateralnim kontaktima, kroz Savet Rusija - NATO, ili u okviru OEBS. (D. D. S.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16? Rusi uništavaju aerodrome na kojima bi mogli biti bazirani američki lovci (VIDEO)