SLOVAČKA I ČEŠKA: Isporuke gasa iz Rusije normalne

Tanjug

21. 12. 2021. u 19:01

RUSKI gas se Slovačkoj isporučuje u potpunosti kako je to predviđeno važećim bilateralnim ugovorima, rekao je za TASS danas izvor u direkciji operatera slovačkog sistema za transport gasa, Eustrim.

СЛОВАЧКА И ЧЕШКА: Испоруке гаса из Русије нормалне

Foto: Printskrin

-Standardna ugovorena količina gasa od oko 80-90 miliona kubnih metara dnevno isporučuje se u Slovačku preko Ukrajine, saopštio je Eustrim, koja upravlja međunarodnim tranzitnim gasovodima u Slovačkoj.

Sličnu izjavu povodom energetske situacije u svojoj zemlje dao je i ambasador za energetiku u Ministarstvu spoljnih poslova Češke Republike Vaclav Bartuška.

Komentarišući pred novinarima prekid fizičkog protoka gasa za Nemačku kroz gasovod Jamal-Evropa, Bartuška je naglasio da Rusija nije ograničavala svoje isporuke u zemlje EU, dodajući da ne postoji opasnost od prekida isporuke gasa ni za Češku Republiku.

-Ruska preraspodela transporta gasa Češku Republiku ne pogađa, rekao je češki ministar, uz napomenu da ruski gas trenutno teče preko gasovoda Severni tok koji je pušten u rad pre jedne decenije.

Gasprom u ponedeljak nije izvršio rezervisanja kapaciteta za današnji tranzit prirodnog gasa preko gasovoda Jamal-Evropa koji transportuje gas preko Poljske do Nemačke.

Kao rezultat toga, fizički protok gasa tim cevovodom je obustavljen, a cena gasa u Evropi je danas prvi put u istoriji premašila nivo od 2.100 dolara za 1.000 kubnih metara, navodi TASS.

BONUS VIDEO: DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj - Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)