DOZVOLJAVAJU SEBI ONO ŠTO POLJSKOJ BRANE: Na čelo Evropskog parlamenta bi mogla da dođe žena sa Malte koja se protivi kontracepciji

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Brisela

14. 12. 2021. u 21:08

DA li će se Evropskoj uniji dogoditi upravo ono zbog čega i sama kažnjava Poljsku? Naime, novi predsednik Evropskog parlamenta mogla bi da postane Maltežanka Roberta Mecola (42), koja je neskrivena protivnica abortusa i kontracepcije. A baš zbog restriktivnog zakona o abortusu, Brisel oštro i neprekidno kritikuje Varšavu!

ДОЗВОЉАВАЈУ СЕБИ ОНО ШТО ПОЉСКОЈ БРАНЕ: На чело Европског парламента би могла да дође жена са Малте која се противи контрацепцији

Foto AP

Mecola bi bila treća žena koja bi se našla na ovoj funkciji, posle Francuskinja Simon Vej i Nikol Fonten. Da dođe u poziciju da vodi kuću evropskih poslanika, zaslužan je rasplet komlikovanog dogovora između tri političke grupacije u Evropskom parlamentu, narodnjaka, socijaldemokrata i liberala, o preraspodeli funkcija još iz 2019. godine. Posle odustajanja Nemca Manfreda Vebera, koji je svojevremeno bio viđen i za predsednika Evropske komisije, izbor poslaničke grupe je definitivno pao na Robertu Mecolu sa Malte.

I sve bi bilo u redu da u javnosti nije akcentovana činjenica da je Mecola borkinja protiv abortusa i kontraceptivnih sredstava.

Zbog svega bi, sada, mogli u vodu da padnu i koalicioni dogovori s početka mandata. A poseban problem predstavlja odnos liberala iz poslaničke grupe "Obnova", u kojoj se nalaze i poslanici stranke francuskog predsednika Emanuela Makrona, i od čijih glasova zavisi izbor Mecole.

U nebranom grožđu našao se i sam Makron, koji je, predstavljajući francusko predsedavanje EU, morao da se brani od konstatacije da njegovi poslanici podržavaju nekoga ko je protiv abortusa.

- Lično, branim pravo žena da slobodno raspolažu svojim telom. Učiniću sve što mogu da se tome suprotstavim. Jednostavno, predsednik sam Republike Francuske, nisam lider neke evropske parlamentarne grupe. Na poslanicima je da izaberu svog predsednika - odgovorio je Makron koji se našao u neugodnoj situaciji.

Foto EPA

GRAĐANSKE SLOBODE

ROBERTA Mecola (na slici) je članica Nacionalističke partije sa Malte. Evropska je poslanica od 2013, a potpredsednica EP od 2020. Članica je odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove, a učestvovala je i u radu specijalne komisije za organizovani kriminal, korupciju i pranje novca. Bila je, takođe, i član delegacije za odnose EP sa Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom*.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona