BAJDEN NE ŠALJE VOJSKU, VEĆ ORUŽJE U UKRAJINU: SAD isporučuju municiju, radare, razne sisteme

D. D. S.

09. 12. 2021. u 14:52

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden izjavio je da SAD unilateralno neće koristiti silu da se suoče sa Rusijom u slučaju njene invazije na Ukrajinu. Ali on kaže da će, u slučaju da se ta invazija dogodi, biti ozbiljnih posledica.

БАЈДЕН НЕ ШАЉЕ ВОЈСКУ, ВЕЋ ОРУЖЈЕ У УКРАЈИНУ: САД испоручују муницију, радаре, разне системе

Foto: Printskrin/EPA/ilustracija

Obraćajući se novinarima ispred Bele kuće, prenosi Glas Amerike, Bajden je rekao da su SAD i evropski saveznici "duboko zabrinuti" zbog ruskog gomilanja vojnika blizu granice sa Ukrajinom, i da će odgovoriti "snažnim" ekonomskim sankcijama ukoliko Rusija izvrši invaziju na tu zemlju.

- Međutim, čak i bez slanja američkih vojnika, postoje opcije da se proširi bezbednosna pomoć ukrajinskoj samoodbrani - izjavio je podsekretar za politiku u Pentagonu Kolin Kal na virtuelnom bezbednosnom samitu, ukazujući na trenutne isporuke municije, protivtenkovskih sistema, radara i drugih kapaciteta.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan takođe je branio politiku administracije o pomoći Ukrajini.

- Biti proaktivan znači obaviti pripreme. Otišli smo mnogo dalje od bilo koje prethodne administracije u smislu pružanja defanzivne podrške ukrajinskoj vojsci, daleko pre potencijalnog izbijanja krizne situacije - rekao je Salivan na samitu.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je NATO da čini "opasne pokušaje da osvoji ukrajinsku teritoriju" i da nagomilava vojne kapacitete blizu ruske granice, saopšteno je iz Kremlja, a prenosi Glas Amerike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (4)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja