IZ SZO PORUČILI: Buster doza namenjena ljudima sa slabijim imuno sistemom

Tanjug

09. 12. 2021. u 13:08

SAVETODAVNI panel Svetske zdravstvene organizacije (SZO) preporučio je danas da ljudi koji imaju oslabljen imuno sistem ili su primili inaktiviranu vakcinu treba da prime buster dozu vakcine protiv korona virusa.

ИЗ СЗО ПОРУЧИЛИ: Бустер доза намењена људима са слабијим имуно системом

Foto: Arhiva

Mnoge zemlje uvode imunizaciju buster dozom vakcine ciljajući na starije osobe i ljude sa zdravstvenim problemima, ali zabrinutost zbog novog omikron soja virusa navela je određene zemlje da prošire svoju listu na veći deo populacije, navodi agencija Rojters.

Sa niskom stopom vakcinacije koja je zabrinjavajuća u većem delu sveta u razvoju, SZO je upozorila da bi primena primarnih doza vakcina, umesto treće doze, trebalo da bude prioritet.

Ova preporuka SZO-a je usledila nakon što je Strateška savetodavna grupa stručnjaka (SAGE) za imunizaciju održala sastanak u utorak kako bi procenila potrebu za buster dozom vakcine protiv korona virusa.

Predsedavajući SAGE-a Alehandro Kravioto rekao je na konferenciji za novinare da novi podaci pokazuju da efikasnost vakcina opada, uz značajan pad koji je primećen kod starijih ljudi.

Vakcine protiv korona virusa štite "veoma dobro" šest meseci nakon primanja poslednje doze uz izvesnu "manju, skromnu redukciju" u zaštiti, rekla je direktorka odeljenja za imunizaciju SZO-a Kejt O''Brajen.

Jedna doza vakcine Džonson i Džonson i dalje je efikasna u zaštiti, ali podaci iz kliničkih ispitivanja kompanije, a korišćenjem dve doze, jasno pokazuju korist od dalje vakcinacije, poručio je Kravioto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri