MARIN LE PEN O BRISELU: Evropska unija se ponaša kao vatrogasac i piroman u isto vreme

Novosti online

06. 12. 2021. u 17:00

SITUACIJA oko Ukrajine se pogoršala, između ostalog, krivicom Evropske unije koja se u tom pitanju ponaša kao vatrogasac i piroman u isto vreme, izjavila je liderka francuske partije „Nacionalno ujedinjenje" Marin le Pen.

МАРИН ЛЕ ПЕН О БРИСЕЛУ: Европска унија се понаша као ватрогасац и пироман у исто време

Foto: EPA

U intervjuu za poljski list „Žečpospolita“ francuska predsednička kandidatkinja je iznela mišljenje o „invaziji na Ukrajinu“ koju navodno priprema Rusija. Ona smatra da ruske vlasti neće preduzeti takav korak.

- Ali mislim da je u tom pitanju Evropska unija odigrala ulogu vatrogasca i piromana. Možete da pričate šta hoćete, ali Ukrajina spada u sferu uticaja Rusije. Pokušajima da se naruši ta sfera uticaja stvara se napetost, pojavljuju se strahovi i dolazi do situacije koju sada vidimo - istakla je liderka francuske stranke

S tim u vezi, ona smatra da „svi sada moraju da se usredsrede na borbu protiv stvarne pretnje koja se nadvija nad Evropom“. Kako je rekla, ta pretnja je islamizam.

- Francuska je pozvana da u svetu igra ulogu balansirajuće sile. Amerika nas je uvukla u toliko nepotrebnih ratova koji su doveli do neobične ekspanzije islamizma u svetu - objasnila je le Penova.

Prema njenim rečima, u mnogim pitanjima je kritična i prema Americi i prema Rusiji.

- Ne želim da trpim podređenost SAD, na primer, kada pokušavaju da nametnu eksteritorijalna pravila kako bi poništili rad evropskih preduzeća - dodala je ona.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba