PUTIN: Rusija nastavlja vojnu saradnju sa Indijom

Novosti online

06. 12. 2021. u 16:15

RUSIJA namerava da nastavi saradnju sa Indijom u oblasti vojno-tehničke saradnje, uključujući zajedničke vežbe, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

ПУТИН: Русија наставља војну сарадњу са Индијом

Foto: EPA

- Nastavljamo da razvijamo odnose kako u međunarodnoj sceni, tako i u vojnoj oblasti. Održavamo zajedničke vojne vežbe i u Indiji i u Rusiji. Zahvalni smo vam što shvatate ovu komponentu našeg rada. Nameravamo da nastavimo da radimo u ovom pravcu - rekao je Putin na početku sastanka sa indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Osim toga, ruski lider je istakao da Moskva sarađuje sa Nju Delhijem u vojno-tehničkoj oblasti kao ni sa jednim drugim partnerom.

- Zajedno se bavimo razvojem visokotehnoloških vojnih proizvoda i proizvodnje, uključujući i u Indiji - dodao je predsednik.

Putin je dodao da se Rusija odnosi prema Indiji kao prema velikoj sili sa prijateljskim narodom i „divnom istorijom naših odnosa“.

- Odnosi između naših zemalja se razvijaju i gledaju u budućnost. Ako smo prošle godine imali pad trgovinskog prometa za više od 17 odsto, onda je u prvih devet meseci ove godine rast već bio veći od 38 odsto - primetio je ruski lider.

Pandemija nije zaustavila razvoj odnosa

Indijski premijer Narendra Modi smatra da pandemija virusa korona nije uspela da zaustavi tempo razvoja odnosa između Indije i Rusije.

- Uprkos složenosti pandemije, nema nikakvih promena u tempu razvoja naših odnosa, našeg posebno privilegovanog strateškog partnerstva - istakao je Modi na početku rusko-indijskog samita u Nju Delhiju.

On je dodao da rusija i Indija blisko sarađuju u borbi protiv pandemije kovida, bilo da se radi o „ispitivanju vakcina, njihovoj proizvodnji, pružanju humanitarne pomoći ili pomoći ljudima koji se vraćaju kućama u ovo teško vreme“.

Modi je dodao da dve države nastavljaju da jačaju saradnju u odbrambenoj i kosmičkoj oblasti.

- Sporazumi potpisani danas u različitim oblastima takođe će nam pomoći da proširimo našu saradnju. Naša odbrambena saradnja jača kroz zajednički razvoj, zajedničku proizvodnju - istakao je Modi.

On je napomenuo da se širi i saradnja u oblasti svemira i civilne nuklearne energije.

Putin je ranije danas stigao u Nju Delhi gde se sastaje sa premijerom Indije. Ovo je prvi lični susret dvojice lidera posle sastanka na marginama samita BRIKS-a u Brazilu 2019.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)