SPREMAJU SE ZA PRODOR OMIKRONA: Više od 75 miliona slučajeva infekcije virusom korona u Evropi

Srna

03. 12. 2021. u 22:40

EVROPA je danas prešla 75 miliona slučajeva infekcije virusom korona, prema podacima Rojtersa, dok se region priprema za novu varijantu omikron u trenutku kada su bolnice u nekim zemljama već opterećene trenutnim porastom.

СПРЕМАЈУ СЕ ЗА ПРОДОР ОМИКРОНА: Више од 75 милиона случајева инфекције вирусом корона у Европи

Foto: D.N.

Više od 15 zemalja u Evropi prijavilo je potvrđene slučajeve nove varijante koja je potresla finansijska tržišta. Agencija za javno zdravlje EU saopštila je juče da bi varijanta omikron mogla biti odgovorna za više od polovine svih infekcija u Evropi u roku od nekoliko meseci.


Čak i pre otkrića omikrona, Evropa je bila epicentar pandemije sa 66 od svakih 100 novih infekcija svakog dana iz evropskih zemalja, prema Rojtersovoj analizi. Istočna Evropa ima 33 odsto od ukupno prijavljenih slučajeva i oko 53 odsto od ukupno prijavljenih smrtnih slučajeva u Evropi. Velika Britanija je do sada prijavila najveći ukupan broj slučajeva infekcije virusom korona u regionu, a slede Rusija, Francuska i Njemačka.

Podaci Rojtersa pokazuju da se tempo pandemije ubrzao u drugoj polovini 2021. godine. Evropa je prijavila najveći dnevni prosek od 359.000 novih slučajeva u drugoj polovini u poređenju sa najvećim dnevnim slučajevima od oko 241.000 dnevno u prvoj polovini godine. Evropskom regionu bilo je potrebno 136 dana da pređe sa 50 miliona slučajeva na 75 miliona, u poređenju sa 194 dana koliko je bilo potrebno da se sa 25 poveća na 50 miliona, dok je prvih 25 miliona slučajeva prijavljeno za 350 dana.

Da bi se izborile sa tim porastom, nekoliko evropskih vlada je ponovo nametnulo ograničenja aktivnosti, u rasponu od potpunog zatvaranja u Austriji do delimičnog zatvaranja u Holandiji i ograničenjima za nevakcinisane u delovima Njemačke, Češke i Slovačke. Oklevanje u vezi sa vakcinacijom je globalni fenomen, ali stručnjaci kažu da bi stanovnici centralne Evrope mogli biti posebno skeptični, decenijama nakon što je kolaps komunističke vladavine narušio povjerenje javnosti u državne institucije.

U Letoniji, jednoj od najmanje vakcinisanih zemalja u EU, tela u mrtvačnicama gomilaju se jedna na drugo, jer po njih niko ne dolazi, dok članovi porodica čekaju bukvalno u redovima na grobljima da ih sahrane. Bolnice u Češkoj, gde je samo 62 odsto stanovništva dobilo bar jednu dozu, opterećene su brojem pacijenata zaraženih virusom korona.

Njemačke vazduhoplovne snage prebacile su pacijente sa kovidom iz punih bolnica u druge u zemlji koristeći "leteće jedinice intenzivne njege". U Ukrajini, gdje je samo 30 odsto populacije dobilo barem prvu dozu, prosečan broj smrtnih slučajeva od kovida dnevno beleži rekorde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade