OTKRIVEN U KANALIZACIJI: Tragovi omikrona pronađeni u Kataloniji u otpadnim vodama krajem novembra?

Srna

01. 12. 2021. u 23:40

ZDRAVSTVENE vlasti u španskoj regiji Katalonija saopštile su danas da su otkrile potencijalne tragove soja virusa korona omikron u uzorcima otpadnih voda krajem novembra.

ОТКРИВЕН У КАНАЛИЗАЦИЈИ: Трагови омикрона пронађени у Каталонији у отпадним водама крајем новембра?

Foto: Tanjug/AP Photo

Ako se potvrdi, to bi značilo da je varijanta bila prisutna u Kataloniji pre ili u isto vreme kada je prvi put prijavljena u južnoj Africi pre sedam dana. Naučnici strahuju da bi ova varijanta sa velikim brojem mutacija mogla da se odupre vakcinama i produži pandemiju koja traje skoro dve godine.

Španija je otkrila dva slučaja ove varijante i očekuje da će potvrditi još dva do kraja nedelje, ali svi su kod ljudi koji su posetili zemlje u kojima je omikron potvrđen.

- U ovom trenutku ono što imamo su znakovi. U nekim oblastima Katalonije postoje neki uzorci sa specifičnim mutacijama povezanim sa ovom varijantom - rekla je regionalni šef javnog zdravlja Karmen Kabezas na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da bi mogli biti kompatibilni i sa alfa varijantom.

PCR testovi genetskog sekvenciranja će utvrditi da li je omikron, čije je prisustvo u južnoj Africi objavljeno 25. novembra, već u to vreme kružio Katalonijom.

Holandski zdravstveni zvaničnici rekli su juče da je ova varijanta otkrivena u Holandiji 19. novembra, pre nego što su iz Južnoafričke Republike stigla dva aviona sa virusom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)