KAKO JE KRIM PREŠAO U SASTAV RUSIJE? Lukašenko otkrio - "Ukrajinska vojska dala predlog da se preuzme kontrola nad teritorijom"

Novosti online

01. 12. 2021. u 16:41

KRIM je bez borbe prešao u sastav Rusije 2014. godine jer je ukrajinska vojska koja se tamo nalazila, strahujući od razmeštanja NATO-a na poluostrvu, sama predložila ruskoj vojsci da preuzme kontrolu nad teritorijom, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

КАКО ЈЕ КРИМ ПРЕШАО У САСТАВ РУСИЈЕ? Лукашенко открио - Украјинска војска дала предлог да се преузме контрола над територијом

AP Photo

- Ukrajinska vojska se sama približila Rusima, to nije bilo na najvišem nivou... Vojska. Razgovarali su i Ukrajinci su upozorili Ruse da Krim neće biti ruski ako ne preduzmemo određene akcije. Neće biti ni ukrajinski. Nego čiji će biti? Pripašće NATO-u. Tada se NATO naoštrio na Krim. I posle još jednog sastanka sa Rusima, oni su predložili - obavestite svog predsednika da se pitanje Krima mora rešiti. Koliko znam, predsednik je bio obavešten - rekao je beloruski predsednik u intervjuu koji generalnom direktoru MIA "Rusija sevodnja" Dmitriju Kiseljovu.

Prema njegovim rečima, Amerikanci su već isplanirali kasarne u Sevastopolju.

- Oni koji su služili na Krimu, oni su to videli, Ukrajinci, bivši sovjetski generali i oficiri i predložili su Rusima. Prema podacima kojima raspolažem, predsednik je insistirao na pravnom rešenju problema. On je apsolutno bio "za". Znam Putinov stav – ni slučajno nije smelo da bude snaga NATO na Krimu - naveo je on.

Prema Lukašenkovim rečima, Putin je insistirao na referendumu. Referendum je pravno prisajedinio Krim Ruskoj Federaciji, dodao je.

- Zbog toga na Krimu nije bio ispaljen nijedan metak - rekao je beloruski predsednik.

Podsetimo, Krim je ušao u sastav Rusije nakon referenduma o poluostrvu 2014. godine koji je održan nakon državnog prevrata u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji.

 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...