ZAHAROVA PORUČUJE BRISELU: Umesto naoružavanja Ukrajine, bolje se uzdržite od koraka koji joj nanose štetu

Novosti online

29. 11. 2021. u 22:41

RUSIJA poziva Evropsku uniju da se uzdrži od koraka i izjava koji nanose štetu procesu mirnog regulisanja sukoba u Ukrajini, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova povodom zahteva EU da Moskva poništi ukaz o pružanju humanitarne podrške Donbasu.

ЗАХАРОВА ПОРУЧУЈЕ БРИСЕЛУ: Уместо наоружавања Украјине, боље се уздржите од корака који јој наносе штету

Foto: Profimedia

- Upoznati smo sa pomenutom izjavom EU. Nismo iznenađeni. Nažalost, tokom proteklih godina od početka konflikta EU je u više navrata pokazala politički angažman i pristrasnost, solidarišući se sa kijevskim vlastima i zatvarajući oči na njihovo odsustvo želje da primene paket mera predviđen Minskim sporazumom, kao i na ograničavanje zakonitih prava i interesa stanovništva zemlje koje nije ukrajinsko. Prinuđeni smo da konstatujemo da takvim postupcima EU ni na koji način ne doprinosi napretku političkog regulisanja situacije u Ukrajini - rekla je portparolka.

S tim u vezi, Zaharova je apelovala na EU da "još jednom pažljivo pročita rezoluciju 2202 (2015) Saveta bezbednosti UN, kojom je odobren Minski paket mera i pozdravljena deklaracija lidera 'normandijskog formata' u znak podrške tih mera, kao i da objektivno prouči stanje stvari u Ukrajini i uzdrži se od izjava koje štete procesu mirnog političkog rešavanja te unutrašnje ukrajinske krize uz posredovanje Rusije, Nemačke, Francuske i OEBS-a".

Prema rečima diplomate, ukaz predsednika Rusije Vladimira Putina o pružanju humanitarne pomoći Donbasu diktiran je planovima zaštite ljudskih prava, principa i normi međunarodnog humanitarnog prava i usvojen je kao izuzetak za period „pre političkog rešavanja situacije“.

- Rusija će nastaviti da pruža humanitarnu pomoć stanovnicima istoka Ukrajine, uključujući i značajnom broju ruskih građana koji žive tamo - dodala je.

S tim u vezi, Zaharova je istakla da pružanje humanitarne pomoći Donbasu ni najmanje ne protivreči Minskim sporazumima.

- Dodaćemo i da će, u skladu sa klauzulom 11 Minskog paketa mera, Donbas u okviru zakona o posebnom statusu imati pravo na transgraničnu saradnju sa ruskim regionima, a da su centralne vlasti, odnosno Kijev, dužne da mu pomažu u tome - napomenula je.

U tom smislu, ruske aktivnosti nipošto nisu u suprotnosti sa Minskim sporazumima, za razliku od aktivnosti ukrajinskih vlasti, kao i EU, koja umesto humanitarne pomoći razmatra slanje direktne vojno-tehničke podrške kijevskim vlastima, zaključila je portparolka.

Ranije je Evropska unija izrazila žaljenje zbog ukaza o humanitarnoj podršci Donbasu koji je potpisao ruski lider Vladimir Putin i apelovala da ukaz bude poništen.

Putin je 15. novembra potpisao ukaz kojim se u Rusiji priznaju sertifikati o poreklu robe izdati u DNR i LNR i dozvoljavaju im da budu u istom rangu sa ruskom robom pre državnih nabavki. Dokument takođe ukida izvozne i uvozne kvote za robu koja se transportuje iz Rusije u DNR/LNR i obrnuto.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)