LETELICA NADGLEDA KRIJUMČARE: Dometi ministarskog sastanka u Kaleu povodom duge izbegličke krize oko Lamanša

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

29. 11. 2021. u 23:08

SUDBINU migranata u Lamanšu nadgledaće jedan avion.

ЛЕТЕЛИЦА НАДГЛЕДА КРИЈУМЧАРЕ: Домети министарског састанка у Калеу поводом дуге избегличке кризе око Ламанша

Foto AP

To bi mogla da bude ključna izmena u odnosu na dosadašnju evropsku politiku u borbi protiv krijumčarenja ljudi između Francuske i Velike Britanije, u kojoj se bilans vodi u velikom broju izgubljenih života, kao što je to bio slučaj nedavno, kada se udavilo 27 ljudi, među kojima je bilo i trudnica i dece.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, koji je, minule nedelje, bio domaćin sastanka svojim evropskim kolegama u Kaleu, na Atlantskoj obali, gde se okupljaju ilegalni kandidati za britanski eldorado, poručio je da će evropska agencija Fronteks uposliti avion koji će danonoćno nadgledati priobalnu zonu od Francuske do Holandije.

Ipak, najvažnije je da su se ministri sreli i izrazili nameru da rade zajedno na rešavanju ovog gorućeg pitanja. Bili su prisutni predstavnici Francuske, Nemačke, Holandije i Belgije, evropski komesar za unutrašnje poslove Ilva Johanson i direktori evropskih agencija Europol i Fronteks. Zajedničkom deklaracijom učesnici su potvrdili da će učiniti sve da bi se efikasno borili protiv krijumčarskih mreža i da će pojačati zajedničku saradnju sa Velikom Britanijom.

Foto AP

Teško je zamisliti da bi mnogo toga moglo da se promeni bez saradnje s Londonom u trenutku kada izbeglice pošto-poto žele u Veliku Britaniju, koja nema nameru da ih primi i teži da ih vrati u Francusku gde oni neće da ostanu. U ovom uskovitlanom krugu, stradaju ljudski životi.

Zato je dijalog s Britancima od suštinskog značaja. Darmanen je istakao nameru Francuske da sarađuje sa svojim "britanskim prijateljima" na ovom pitanju. Do ove poruke je došlo posle napetosti na najvišem nivou, između britanskog premijera Borisa Džonsona i francuskog predsednika Makrona, prvog koji je, jednim tviterom, pokušao da reši višegodišnji problem, i drugog, koji je to ocenio neozbiljnim. Zbog toga je sa nedeljnog sastanka bila isključena i britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

Njen francuski kolega je naglasio da njegova zemlja želi da razgovara s Britancima na ravnoj nozi.

POSTDABLIN

NEMAČKI parlamentarni državni sekretar u federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova Stefan Majer je, posle sastanka u Kaleu, poručio da Velika Britanija ima važnu ulogu u rešavanju ovog pitanja i da je u tom smislu potreban

"postdablinski" dogovor između Brisela i Londona, imajući na umu Sporazum iz Dablina na osnovu koga je za tretman azila zadužena prva zemlja unutar EU u koju migrant uđe, što je naročito važno sada, kad Velika Britanija više nije članica EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi